EU geeft Bosnië nog paar dagen

De Europese Unie geeft de politieke leiders van Bosnië nog „een paar dagen” om het onderling eens te worden over een hervorming van de politie. Het vrijdag gesloten akkoord tussen twee hoofdrolspelers vindt de EU vooralsnog te vaag.

Afgelopen zondag liep een ultimatum van de EU voor de hervorming van de Bosnische politie af zonder dat er een akkoord op tafel lag. Het akkoord van afgelopen vrijdag tussen Haris Silajdzic, een van de drie co-presidenten van Bosnië en een van de belangrijkste leiders van de Bosnische moslims, en Milorad Dodik, premier van de Servische Republiek in Bosnië en de belangrijkste leider van de Bosnische Serviërs, werd gisteren als onvoldoende verworpen.

Welke inhoudelijke bezwaren bij de EU tegen het akkoord van beide rivalen bestaan werd niet gezegd. Maar Bosnië-bestuurder Miroslav Lajcak zei wel dat „sommige belangrijke vragen” open waren gelaten. Bovendien is het akkoord van Silajdzic en Dodik niet goedgekeurd door het Bosnische parlement en door de andere partijen die in dat parlement vertegenwoordigd zijn.

Een woordvoerder van de EU zei dat over een aantal onderdelen van het akkoord „urgente opheldering” wordt vereist om „een negatieve beoordeling [door de EU] te voorkomen”.

Sinds het vredesakkoord van Dayton, dat eind 1995 een eind maakte aan de Bosnische oorlog, is Bosnië verdeeld in twee entiteiten, de moslim-Kroatische federatie en de Servische Republiek, die beide hun eigen politiemacht hebben. De EU eist samenvoeging van beide politiemachten, maar met name de Bosnische Serviërs verzetten zich daar al sinds het begin van moeizame onderhandelingen, twee jaar geleden, hardnekkig tegen.

Als er geen akkoord komt binnen „de paar dagen” die de Bosniërs volgens Europees Commissaris voor Uitbreiding, Olli Rehn, nog krijgen, dreigt een zware sanctie: dan weigert de EU het stabilisatie- en associatie-akkoord met Bosnië – de eerste stap op weg naar een EU-lidmaatschap – te ondertekenen. Als die sanctie wordt genomen zal de Europese integratie van Bosnië een vertraging oplopen die volgens waarnemers wel een jaar kan duren. (AFP, AP)