Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Dichters boos om 5 euro voor Kinder- Komrij

Verscheidene dichters zijn kwaad op uitgeverij Prometheus omdat er te laat toestemming zou zijn gevraagd voor opname van hun werk in De Nederlandse kinderpoëzie in 1000 en enige gedichten van Gerrit Komrij, die vandaag verschijnt. Ook zou het door de uitgeverij geboden bedrag, 5 euro per gedicht, veel te laag zijn.

Dichter Ted van Lieshout, tevens bestuurslid van de Vereniging van Letterkundigen, spreekt van een ‘roofbloemlezing’. „Ruim twee weken geleden is bij mijn uitgeverij het verzoek binnengekomen om zeven gedichten van mij in de bloemlezing op te nemen.” Toen hij toestemming weigerde, kreeg hij te horen dat de bundel al bij de drukker lag. Van Lieshout kaartte de zaak aan op zijn website, waar hij de 5 euro voor de Komrij-bloemlezing afzet tegen de ‘bloemleesregeling’ voor educatieve uitgevers. Die voorziet in een bedrag van 26 euro per gedicht.

Ook Hans en Monique Hagen (4 gedichten in de bloemlezing) hebben op Van Lieshouts website laten weten niet akkoord te gaan met de 5 euro. Van Lieshout heeft inmiddels een hogere vergoeding van Prometheus toegezegd gekregen, maar om welk bedrag dat gaat, wil hij niet kwijt. „Het alternatief is bij de rechter het boek uit de handel laten halen, maar dat zou alleen maar reclame betekenen.”

Hoofdredacteur Job Lisman van Prometheus bevestigt dat Van Lieshout meer geld heeft gevraagd. „Daar wordt nu bij ons over gediscussieerd. Maar een dichter als Ted van Lieshout mag natuurlijk niet ontbreken in een bloemlezing als deze.” Volgens hem zijn op 10 september alle brieven aan de dichters in de bloemlezing verstuurd.

Vijf euro voor elk van de duizend gedichten is voor de boekhouding van de uitgeverij „aan de hoge kant”, volgens Lisman. „Anders zou het boek veel te duur worden.” De oplage van de bloemlezing is 5.000 stuks. Als het boek een nog groter succes wordt, dan krijgen de dichters meer geld, zegt Lisman. Het is volgens hem echter ondoenlijk om daar nu al bedragen of percentages voor te noemen.

De ‘Kinderkomrij’ wordt vandaag gepresenteerd. Acht dichters staan met maximaal tien gedichten in de nieuwe bloemlezing. De verrassing in dat elitegezelschap is Gerard Berends (1946), de auteur van onder andere Altijd zoek en Het begin is anders.