Demonisch drumwerk en Led Zeppelinesque allure

cd metal

High On Fire: Death Is This Communion Relapse ****

High On Fire-gitarist Matt Pike mag trots zijn op zijn diensttijd in Sleep, de ultieme stonerrockband, vanwege het 67 minuten durende, spannend voortslepende epos Dopesmoker. De voormalige Sleep-ritmesectie graast inmiddels soortgelijk terrein af in het drums-en-basduo Om, binnenkort ook weer met nieuw werk in de winkel, en Pike wentelt zich tegenwoordig in iets conventionelere metalwaarden.

Maar dat maakt deze vierde cd van High On Fire niet minder amusant. Ergens tussen Slayer en Motörhead zoekt Pike met zijn powertrio een weg, vol massieve riffs, demonisch drumwerk en een stem waarmee je zo de poorten van de hel open blaast.

Metal is bij High On Fire eerder zwaar dan snel, maar niet zo log als bij Sleep. Intens wel, dus de paar akoestische tussenwerpsels komen steevast net op tijd. Vooral het oosters klinkende Khanrad’s Wall heeft een Led Zeppelinesque allure.

De warme productie van veteraan-producer Jack Endino, die net op tijd de gortdroge esthetiek van Steve Albini afloste, stookt het vuurtje tot passende hoogte op.