De vrolijke onschuld van Dikkie Dik

De cast van ‘Dikkie Dik Limonade met Prik’ (Foto Egwin Heins) Heins, Egwin

Jeugdtheater: Dikkie Dik limonade met prik, door Dirk Scheele. Tournee: t/m 13 jan. Inl: 020-6366860 of www.dirkscheele.nl

Dikkie Dik is jarig. Poes Muis en Beer komen op bezoek. Ze lusten graag een stukje taart of kattenkoek.

Precies dertig jaar geleden kroop hij uit de pen van illustrator Jet Boeke, de dikke rode kater uit Sesamstraat. En na al die tijd heeft hij nog niks van zijn onschuld verloren. Zo blijkt eens te meer uit Dikkie Dik Limonade met Prik, een onbezorgd vrolijke liedjesvoorstelling van muzikale kindervriend Dirk Scheele. Met drie andere muzikanten bezingt Scheele, bekend van de kindertelevisiezender Nickelodeon, de avonturen van de miauwende peuterheld. In de regie van Dick Hauser blijven die avonturen wat ze zijn: naïeve ontdekkingsreizen door een naïeve wereld.

Met een ‘bol wol’ raakt Dikkie Dik ‘aan de rol’, in het ‘spelen van verstoppertje’ is hij ‘een toppertje’. Goed, aan het einde van de voorstelling klinkt een wat linkere rap (‘hou je klep, hou je klep, ’t is weer tijd voor de Dikkie Dik Rap’), en wordt de kleine kijker aangemoedigd tot de poezendans (‘Vier pootjes van de grond, dans als een poes in het rond’).

Toch blijft ook hier het kattenkwaad zoals het rijm dat Scheele hanteert: veilig en voorspelbaar. Van Dikkie Dik kun je dat echter goed hebben. Dat de voorstelling op den duur wat saai wordt, ligt dan ook niet aan de muziek. Het probleem is van theatrale aard.

Hauser voert Dikkie Dik niet ten tonele, maar projecteert de tekeningen van Jet Boeke op een groot scherm. In het begin werkt dat nog wel, maar na een tijdje mis je toch de actie op het toneel. De muzikanten spelen weliswaar korte scènes, maar al die scènes maken de indruk stoplappen te zijn. Makkelijk bij elkaar verzonnen associaties zijn het, die vooral dienstdoen als bruggetjes van het ene naar het andere liedje. Bij Dikkie Dik Limonade kunnen de kleintjes vooral leuk meezingen. Van de theatrale verbeelding moet deze voorstelling het niet hebben.