Correa eist zege op in Ecuador

De Ecuadoriaanse president Correa heeft gisteren de overwinning opgeëist bij de zondag gehouden verkiezingen voor een grondwetgevende assemblee. Correa beriep zich op een steekproef van de onafhankelijke burgergroep Participación Ciudadana. Daaruit bleek dat zijn regeringsblok Acuerdo País zeker 71 van de 130 afgevaardigden mag leveren.

Deze absolute meerderheid zou de linkse Correa de macht geven de grondwet naar eigen inzicht te redigeren. Hij zal compromissen hoeven sluiten met opponenten als ex-president Lucio Gutierrez en diens partij Sociedad Patriótica noch met de rechts-populistische bananenmagnaat Álvaro Noboa.

In zijn toespraak zei Correa „met alle sectoren van de maatschappij” de dialoog aan te gaan. Hij beloofde „geen totalitair regime” of „buitenlandse model” door te voeren. De oppositie verdenkt Correa ervan de Venezolaanse president Chávez te willen imiteren. Zijn ‘Bolivariaanse’ revolutie kwam pas echt goed op gang na een grondwetswijziging in 1999.

De komende maanden moeten uitwijzen hoe de oppositie in het Congres zich tegenover de assemblee opstelt. Correa werd begin dit jaar tot president gekozen. Hij verzet zich tegen wat hij noemt de ‘partijendictatuur’ die alleen de belangen van de oligarchie zou verdedigen. Het vertrouwen van de Ecuadorianen in de volksvertegenwoordigers is nihil.

De afgevaardigden krijgen vanaf volgende maand 180 dagen om de nieuwe grondwet op te stellen, die daarna per referendum wordt voorgelegd aan de bevolking. (AFP, AP)