Claim tegen brouwers om `bierkartel`

Rotterdam. Koninklijk Horeca Nederland is van plan een claim in te dienen tegen de bierbrouwers Heineken, Grolsch en Bavaria. Dit is het gevolg van de boete die de Europese Commissie begin dit jaar aan het zogeheten `bierkartel` heeft opgelegd. De komende maanden zoekt de organisatie van horecabedrijven uit hoe hoog de schadeclaim uitpakt. Kort na de uitspraak van eurocommissaris Kroes (Mededinging) zei Koninklijk Horeca te willen wachten op de uitspraak in hoger beroep van het Europees Hof. Alle drie brouwers zijn inmiddels in hoger beroep gegaan. Nader onderzoek van Koninklijk Horeca leerde dat het juridisch mogelijk is om al een claim in te dienen. De bierbrouwers zouden jarenlang te hoge prijzen hebben berekend aan cafés en restaurants. De Europese Commissie kwam tot de conclusie dat het ging om een kartel.