Boycot van oppositie in Pakistan

Een groot deel van de Pakistaanse oppositie is opgestapt uit protest tegen de kandidatuur van president Musharraf bij de presidentsverkiezingen. Het leger heeft een vervanger benoemd, die Musharraf zou opvolgen als legerleider als hij herkozen wordt als president.

Volgens de Pakistaanse regering heeft het aftreden van de oppositie geen invloed op de verkiezingen. Musharraf wordt nog altijd gesteund door een meerderheid van de Assemblee, die 342 zetels telt.

De grootste oppositiepartij, van voormalig premier Benazir Bhutto (81 zetels), nu in Londen woonachtig, heeft zich niet aangesloten bij de boycot. Maar Bhutto heeft gezegd dat haar partij ook opstapt als haar eisen voor democratische hervormingen niet worden ingewilligd. Ook dan kan Musharraf nog herkozen worden, maar zijn geloofwaardigheid zou sterk worden ondermijnd.

Bhutto voerde eerder overleg met Musharraf over mogelijke machtsdeling, maar sprak zich uit tegen zijn herverkiezing zolang hij legerleider is. Bhutto kiest naar verwachting morgen haar strategie bij partijoverleg in Londen.

Mogelijk leggen ook oppositieleden in de vier provinciale raden hun functie neer, in een poging de rechtsgeldigheid van de verkiezingen verder te ondermijnen. De president wordt in Pakistan gekozen door de Assemblee, de Senaat en de provinciale raden.

De aanvoerder van de oppositie in het parlement stelt dat Musharraf de verkiezingen nog steeds kan winnen, maar dat de boycot de legitimiteit ervan teniet doet. „Als deze Assemblee voor Musharraf stemt, heeft dat geen politieke waarde en heeft de president geen waarde in de ogen van het volk.”

De oppositie wil dat er eerst parlementaire verkiezingen worden gehouden, waarna een nieuwe president wordt gekozen. Voor hun aftreden herhaalden oppositieleiders hun standpunt dat Musharraf niet verkiesbaar moet zijn zolang hij directe legerleider is.

Vanochtend werd Ashfaq Pervez Kiana, tot vorige maand directeur van de Pakistaanse veiligheidsdienst, benoemd tot plaatsvervangend legerleider. De luitenant-generaal neemt de positie van Musharraf als legerleider over „als deze functie vacant wordt”, aldus een legerfunctionaris.

Het Pakistaanse Hooggerechtshof besloot vrijdag dat de kandidatuur van Musharraf, die in 1999 aan de macht kwam via een coup, rechtsgeldig is. Musharraf heeft beloofd zijn uniform uit te trekken en de burgerlijke macht te herstellen als hij de verkiezingen wint. (AP, Reuters, AFP)