Blokkenspel is goed voor taal

rotterdam, 2 okt. Kinderen rond de leeftijd van twee jaar die met blokken spelen, zijn sneller in hun taalontwikkeling dan kinderen die geen blokken hebben. Het verschil ontstaat alleen in gezinnen met lage en middeninkomens. In een Amerikaans experiment kregen 110 families met een 1,5- tot 2,5-jarig kind een doos met 80 blokken toegestuurd, en 2 maanden later nog eens een pakje 20 blokken. 110 andere families kregen die dozen pas aan het eind van de onderzoeksperiode van zes maanden, schrijven de onderzoekers in het tijdschrift Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine. In de blokken ontvangende gezinnen speelden de peuters viermaal zo veel met blokken als in de gezinnen die geen blokken kregen. De onderzoekers schrijven dat er allerlei dvd- en computerprogramma`s te koop zijn waarvan wordt gesuggereerd dat ze de taalontwikkeling stimuleren, zonder dat dat bewezen is. Maar blokken doen het dus in ieder geval wel.