Bestuur Enschede klassiek gekleed

Gemeenteraad en college van Enschede poserend in kleding uit de achttiende eeuw. Helemaal links burgemeester Den Oudsten die het thema ‘bekend en bemind’, verbeeldt. Foto Eric Brinkhorst College van B&W en gemeenteraad Enschede poseren in 18de-eeuwse kleding Bijzonder fotoschilderij voor stadsarchief ÔZonder verleden geen toekomstÕ. Onder dit motto gaat het college van B&W en de gemeenteraad van Enschede op de foto gekleed in kleding uit de 18de eeuw. Dit doen ze voor aanvang van de raadsvergadering op maandag 1 oktober. Met de actie wordt op een spectaculaire wijze het startsein gegeven voor het evenement de ÔMaand van de 18de eeuwÕ. Bovendien staat de raadsvergadering in het teken van de Toekomstvisie Enschede 2020. De organisatie is in handen van het projectbureau Muziekkwartier en Rijksmuseum Twenthe. Oktober is de ÔMaand van de 18de eeuwÕ in Enschede. Een maand lang zullen in de stad allerlei concerten, lezingen, kinderactiviteiten en workshops gehouden worden rond het thema 18de eeuw. De activiteiten in Enschede worden in aansluiting op de tentoonstelling ÔHet jaar van de 18de eeuwÕ van het Rijksmuseum Twenthe gehouden. Het begin van deze eeuw staat bekend als de pruikentijd, in april 1747 vielen de Fransen ons land binnen en enkele belangrijke personen uit die tijd zijn Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Cornelis Troost en Voltaire. 18de-eeuwse schilderijen De foto die gemaakt gaat worden van het college van B&W en de gemeenteraadsleden wordt samengesteld aan de hand van schilderijen uit de 18de eeuw en verbeelden de vijf themaÕs uit de Toekomstvisie Enschede 2020. Zo zullen onder andere de schilderijen ÔMeisje met briefÕ, ÔDe beeldenzaal van de Maatschappij Felix MeritisÕ, ÔDe MuzieklesÕ en ÔDe kunstgalerij van Josphus Augustinus BrentanoÕ centraal staan. ÒDe 18de eeuw was een sprankelende periode, waarin de basis werd gelegd voor het huidige politieke, maatschappelijke en culturele levenÓ, stelt Melitta Frieling van het Rijksmuseum Twenthe. ÒOp deze foto worden verleden, heden en toekomst met elkaar verbonden.Ó Toekomstvisie Enschede 2020 De afgelopen maanden hebben inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners uit de stad met de gemeente samengewerkt aan de Toekomstvisie Enschede 2020. Burgemeester Peter den Oudsten: ÒZonder verleden geen toekomst. We spreken deze avond over de Toekomst van de stad, een stad die uniek is. Daarom gaan we geschiedenis schrijven door als eerste stad verleden, heden en toekomst te verbinden door een uniek fotoschilderij voor het stadsarchief te maken.Ó De speerpunten uit het rapport Toekomstvisie Enschede 2020 worden in de foto op symbolische wijze verwerkt. Het gaat dan om de punten ÔKloppend Hart van het OostenÕ, ÔKennis- en talentenstadÕ, ÔLevendige wijkenÕ, ÔGroen en duurzaamÕ en ÔBekend en bemindÕ. Complexe klus De kleding, pruiken, allerlei accessoires en rekwisieten worden geleverd door de Nationale Reisopera. ÒDaar zijn we ze heel dankbaar voor, want het is een complexe klusÓ, aldus Evelien Bril van het projectbureau Muziekkwartier. ÒEr moeten bijna 50 mensen binnen een korte tijd aangekleed worden. Bovendien moet de Burgerzaal goed ingericht worden.Ó Een professionele fotograaf zal samen met de organisatie de compositie voor de foto samenstellen. Meer informatie over de Maand van de 18de eeuw op: www.muziekkwartier.nl en www.rijksmuseumtwenthe.nl ©foto eric brinkhorst Brinkhorst, Eric

De gemeenteraad en het college van B en W van Enschede poseerden gisteren in de Burgerzaal van het stadhuis in kleding uit de 18de eeuw. Oktober is in Enschede de Maand van de 18de eeuw. Een maand lang worden in de stad allerlei concerten, lezingen en activiteiten rond dit thema gehouden. De kleding, pruiken, rekwisieten en accessoires zijn geleverd door de Nationale Reisopera. Het uitzoeken van passende kledij was volgens de organisatie „een gigantische klus”.

De foto is samengesteld aan de hand van schilderijen uit de 18de eeuw, zoals De beeldenzaal van de Maatschappij Felix Meritis en Meisje met brief. De schilderijen zijn tot 6 januari te zien tijdens een expositie in het Rijksmuseum Twente, samen met het projectbureau Muziekkwartier organisator van het fotoschilderij.

Op symbolische wijze zijn in de foto speerpunten uit de toekomstvisie van Enschede in de foto verwerkt. Burgemeester Peter den Oudsten verbeeldt het thema ‘bekend en bemind’. De toekomstvisie Enschede 2020 is na afloop van de fotosessie, in normale kledij, besproken door de gemeenteraad. „De meeste politici waren blij dat ze de kleding weer uit mochten doen, want het is toch wel heel zwaar”, aldus Betsy Kok van Muziekkwartier. De foto wordt bewaard in het stadsarchief.