Alle CO-tjes helpen

In het artikel ` Vliegtax helpt het milieu niets` (nrc.next, 27 september) betoogt de auteur dat de vliegtax die het kabinet in haar plannen heeft opgenomen geen milieumaatregel is, maar slechts een zinloze belasting. Helaas deel ik zijn twijfel of de voorgenomen vliegtax het milieu helpt. Ik ben namelijk van mening dat slechts weinig mensen zich zullen laten ontmoedigen het vliegtuig te pakken door een kleine verhoging van de prijs. De generatie van de auteur blijkbaar al helemaal niet, want ”mobiliteit is niet alleen een verworven recht, maar ook een must”.

Ja, denk ik dan, zo komen we er zeker niet. Misschien dat de wereldwijde luchtvaart inderdaad slechts verantwoordelijk is voor 2 procent van de totale, mondiale CO2-uitstoot. Dat is echter geen reden niet te kijken of deze uitstoot omlaag kan. Een manier om dat te bereiken is minder vliegen. En daarvoor is het nodig dat we ons allemaal bewust zijn van de milieugevolgen van vliegen en dat we actief een keuze maken elke keer als we het vliegtuig willen pakken.