Akkoord gezamenlijk optreden tegen drugs

Lissabon. Nederland heeft met zes andere Europese landen een samenwerkingsakkoord gesloten over gezamenlijke bestrijding van drugsboten. Die proberen vanuit Zuid-Amerika via West-Afrikaanse landen Europa aan te doen. De samenwerkingsovereenkomst voorziet in gemeenschappelijke acties van de kustwacht, marine en de luchtmacht en het uitwisselen van informatie. Minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) tekende de overeenkomst namens Nederland aan de vooravond van overleg tussen de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken in Lissabon. De andere partners zijn Italië, Portugal, Spanje, Frankrijk, Groot-Brittannië en Ierland. Lissabon wordt de thuisbasis van een nieuw hoofdkwartier, het Maritieme Analyse- en Operatiecentrum Narcotica. Drugssmokkelaars gebruiken vanuit Zuid-Amerika steeds vaker de zeeroute via West-Afrikaanse wateren. Daar worden tussenstops gemaakt en ladingen overgeslagen voor verder transport naar Europa. Gezamenlijk optreden zal vooral plaatshebben in Europese havens of Europese wateren.