Wielrenner mag geen marionet meer zijn

Wat zou het een zegen voor de wielersport zijn als Paolo Bettini na de wereldtitel ook de rechtszaak wint die zijn advocaat dit weekeinde aankondigde tegen de organisatoren van het WK wielrennen, de stad Stuttgart en de Duitse televisiezender ZDF. Want het zal je als regerend wereldkampioen maar gebeuren, na een schitterende carrière van elf profseizoenen. Nooit betrokken geweest bij welke dopingaffaire ook. Spant de WK-organisatie in Stuttgart bij monde van Sportbürgermeisterin Susanne Eisenmann twee dagen voor de wedstrijd een kort geding aan om je het deelnemen te beletten. Zonder enige juridische onderbouwing, louter en alleen omdat ze je plotseling niet vinden voldoen aan hun holle begrippen: Neu-anfang en Saubere Radsport.

Een beetje advocaat helpt de 33-jarige Italiaan ook in de rechtszaal aan een overwinning. En dat nadat afgelopen week de Spaanse renner Alejandro Valverde ook al zijn gelijk haalde bij het internationaal sporttribunaal CAS. Tegen de wil van de internationale wielerunie UCI mocht hij toch starten op het WK. Zullen de sporters dan eindelijk eens van zich af bijten in de stuitende machtsstrijd tussen bestuurders waarin zij steeds meer worden gedegradeerd tot marionetten? Jan Ullrich moet in Duitsland nog altijd vrezen voor gevangenisstraf omdat hij even veel of even weinig fout deed als Valverde. In Italië is Ivan Basso geschorst en werd Girowinnaar Danilo Di Luca drie dagen voor het WK zonder kans op weerwoord geëlimineerd op basis van nog onbewezen beschuldigingen.

Hopelijk gaat Bettini zijn collega’s de weg wijzen, zoals hij dat eerder deed door de juridisch waardeloze ethische code van de UCI niet te tekenen. Renners van CSC, Rabobank en Quickstep tekenden wel, onder protest, om te mogen meedoen aan de Tour. Ze zouden Bettini kunnen eren door hun handtekening terug te trekken, eventueel met hulp van een advocaat. Dan kan de UCI zich richten op wat het steeds beter doet: streng controleren op dopinggebruik. Dan wordt Eddy Merckx de komende jaren weer gewoon eregast bij elk WK. Jan Ullrich volgt Rudolf Scharping op als voorzitter van de Duitse wielerbond. En doet het WK nooit meer Stuttgart aan. Grazie Paolo!

Maarten Scholten

    • Maarten Scholten