‘Weltmeister’ en geen goal tegen

Duitsland verslaat in de finale van het WK voetbal voor vrouwen Brazilië met 2-0.

De wereldkampioen maakt in zes duels 19 goals en houdt het eigen doel schoon.

Het eerste tegendoelpunt. Als er iets was waar de Duitse bondscoach Silvia Neid zich de afgelopen dagen zorgen over maakte, dan was het dat. Want hoe uitzonderlijk het ook was dat ‘haar’ voetbalsters de finale van het WK in China hadden bereikt zonder tegentreffer, het bracht ook een nadeel met zich mee: de echte test moest nog komen. „En dat uitgerekend tegen Brazilië.”

In de vijf voorgaande wedstrijden had de regerend wereld- én Europees kampioen niet alleen het doel schoon gehouden, zij had ook de meeste doelpunten van alle zestien deelnemende landen gemaakt: zeventien. Vooral in de met 11-0 gewonnen openingswedstrijd tegen Argentinië toonde het elftal van aanvoerster Birgit Prinz aan waartoe het in staat is. „Dit is niet het resultaat waar we op zitten te wachten”, verzuchtte Sepp Blatter na het meest eenzijdige duel van het toernooi. De FIFA-president doelde op zijn beslissing over een eventuele uitbreiding naar 24 deelnemers voor het WK van 2011, dat naar verwachting in Duitsland of Canada zal worden gehouden. Monsterzeges passen niet in dat scenario.

Maar tegen Brazilië zou het daar niet op uitdraaien, zo stond van tevoren vast. Het team van bondscoach Jorge Barcellos, dat op een WK nooit verder was gekomen dan een derde plaats, had in China een enorme progressie gemaakt. De ploeg scoorde tot de finale zeventien maal en dwong vooral in de halve finale tegen de Verenigde Staten (4-0) respect af met technisch zeer verzorgd voetbal en een enorme strijdlust. Het elftal beschikte met aanvallende middenvelder Marta bovendien over een van de sterspeelsters van het toernooi. Niet voor niets noemde Ronaldo haar onlangs „de voetbalster waar heel de wereld over praat”.

In China werd de afgelopen dagen uitgekeken naar het treffen tussen de Duitse aanvalster Prinz en de Braziliaanse Marta. De vrouwen die hun elftal de afgelopen dagen zo overtuigend bij de hand namen zouden in Shanghai hun beste voetbal laten zien, klonk het. Vooral hun contrasterende speelstijl spreekt tot de verbeelding. Prinz is sterk, intelligent en bescheiden. Marta snel, technisch begaafd en overheersend. Prinz werd door de FIFA in 2003, 2004 en 2005 tot speelster van het jaar uitgeroepen, Marta in 2006.

Toch wist Marta noch Prinz gisteren te imponeren. Hoewel de Duitse in de 52ste minuut de eerste treffer voor haar rekening nam, oogde de afwerking allesbehalve overtuigend. De aanvoerster liet zich in de rest van het duel nauwelijks zien en was ook niet betrokken bij het beslissende doelpunt van Simone Laudehr, vier minuten voor het eindsignaal. En Marta? Zij verzuimde haar ploeg na een half uur spelen op gelijke hoogte te brengen, toen zij een door Christiane versierde penalty in de handen van de Duitse keepster Nadine Angener schoot.

Angener werd uitgeroepen tot heldin van het toernooi. Met 540 speelminuten zonder tegengoal had zij haar ploeg niet alleen aan de titel geholpen, maar ook het WK-record van de Italiaan Walter Zenga uit 1990 gebroken.

De goals van Marta en Prinz kun je terug zien op www.fifa.com/womenworldcup/video/videolist

    • Danielle Pinedo