VN-gezant voert overleg in Birma

De speciale gezant van de VN in Birma, Ibrahim Gambari, heeft gisteren gesprekken gevoerd met oppositieleider Aung San Suu Kyi en enkele juntaleiders in een poging een einde te maken aan de crisis in Birma. Gambari kon echter geen ontmoeting regelen met de juntaleider, generaal Than Shwe, of zijn plaatsvervanger. In plaats daarvan sprak hij met de premier en een aantal ministers in de nieuwe hoofdstad Naypyitaw. Hoewel deze mensen hoge posities gekleden, zijn ze niet degenen die uiteindelijk de beslissingen nemen. Duizenden Birmese militairen hebben gisteren de grootste steden van Birma afgesloten. De nacht ervoor waren weer tientallen mensen gearresteerd, waardoor de opstand tegen de militaire dictatuur verder is verzwakt. Afgelopen week zijn volgens de regering tien mensen gedood bij confrontaties tussen het leger en demonstranten. Verwacht wordt dat het echte dodental hoger ligt. (AP)