VN-gezant in Birma spreekt met oppositie

VN-gezant Ibrahim Gambari heeft gisteren in de Birmese commerciële hoofdstad Rangoon oppositieleidster Aung San Suu Kyi ontmoet. Hun gesprek, in het pension waar Gambari verblijft, zou ruim een uur hebben geduurd. Over de inhoud is niets bekendgemaakt.

Gambari vloog zaterdag vanuit Singapore naar Birma, voor een bemiddelingspoging tussen het bewind en de monniken en burgers die al weken demonstreren tegen het regime. Zaterdag arriveerde de gezant in Pyinmana, waar het regime sinds twee jaar zetelt. Of hij toen met de militaire leiders heeft gesproken, is onduidelijk. Morgen wordt een ontmoeting met de hoogste leider, generaal Than Shwe, verwacht.

Gambari, Nigeriaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken, bezocht Birma vorig jaar al twee keer. Ook toen ontmoette hij Aung San Suu Kyi. Critici stellen dat het bezoek van de gezant weinig zal uitrichten, omdat de Birmese leiders niemand toelaten die hun macht werkelijk zou kunnen aantasten.

Sinds zaterdag lijkt het rustiger in de straten van de grote Birmese steden. In Rangoon werden vanochtend de barricades opgeheven rond de twee pagoden, die afgelopen weken als ontmoetingsplek voor demonstranten dienden. Monniken worden mondjesmaat toegestaan te collecteren voor voedsel. Dit wordt gezien als teken dat het bewind niet langer bang is voor grootschalige protesten. Wel werden er militairen opgesteld bij de vier ingangen en patrouilleerden er circa 20.000 militairen en agenten in Rangoon.

Volgens oppositiewebsite Irrawaddy worden burgers gefouilleerd op het bezit van camera’s. Het nieuws over Birma kwam afgelopen weken vooral naar buiten via op internet geplaatste foto’s en filmpjes. Sinds eind vorige week zijn de toegang tot het internet en de mobiele telefoonlijnen in Birma grotendeels afgesloten.

Journalistenorganisatie Reporters Sans Frontières (RSF) stelt dat in Birma afgelopen week vier journalisten zijn gearresteerd en tien anderen gewond zijn geraakt. In hotels zouden militairen zoeken naar (buitenlandse) journalisten die zonder vergunning opereren. Japan stuurt een gezant naar Birma om onderzoek te doen naar de Japanse fotojournalist Kenji Nagai, die donderdag omkwam toen militairen met automatische geweren op een menigte demonstranten schoten.

Zie voor meer achtergronden ook: nrc.nl/birma