Van Gaal verwijt zichzelf niets na nieuwe nederlaag

Heracles2AZ1

Ruststand 1-1. 14. Dembélé 0-1, 25. Everton 1-1, 57. Maas 2-1 (pen). Scheidsrechter: Van Egmond. Toeschouwers: 8.500.

Louis van Gaal vond het niet meer dan logisch dat hij zijn spelers na de derde nederlaag op rij opwachtte en ze één voor één een bemoedigend tikje gaf. „Want de spelers hebben het er veel moeilijker mee dan ik. Zíj moeten een hoger niveau zien te halen. En zíj moeten met de druk leren omgaan”, zo redeneerde de coach van AZ na afloop van de nederlaag bij Heracles Almelo. Van Gaal maakte als trainer niet eerder in zijn carrière zo’n matige reeks aan het begin van het seizoen mee als nu bij AZ. Het antwoord op de vraag of hem zelf ook iets te verwijten viel na de desastreuze start, deed hij af met één woord: „Nee.”

Van Gaal is er de man niet naar om van een eenmaal gekozen lijn af te wijken. De coach begon anderhalve maand geleden aan het seizoen met de doelstelling mee te strijden om alle prijzen. Zijn ploeg werd afgelopen donderdag door Cambuur Leeuwarden uitgeschakeld in het toernooi om de KNVB-beker en heeft na zes competitiewedstrijden al een achterstand van negen punten op koploper Ajax. Desondanks laat hij zich geen moment van de wijs brengen. En het woord ‘crisis’ wil Van Gaal al helemaal niet horen. De coach weet waar het bij AZ aan schort. „Technisch en tactisch zit het wel goed, mentaal niet. De komende dagen ga ik vooral veel energie stoppen in de mentale component.”

De trainer zorgt er naar eigen zeggen voor dat zijn elftal zoveel mogelijk in balans is. De spelersgroep moet er vervolgens op het veld voor zorgen dat die balans zo min mogelijk wordt verstoord. De spelers lieten zich volgens Van Gaal de laatste wedstrijden onder druk van de omstandigheden zoveel van de wijs brengen dat het evenwicht werd verstoord. Zo sloop er gisteren na de gelijkmaker van Heracles twijfel in de ploeg. En nadat de thuisploeg in de tweede helft door een penalty van Maas op voorsprong was gekomen, was er voor de coach geen redden meer aan. „Spelers gingen uit hun positie lopen. Dan doen ze niet meer waar ze goed in zijn en lopen ze als kippen zonder kop rond”, analyseerde Van Gaal. „Dat zou niet moeten kunnen gebeuren. Dat zit in de hoofden van de spelers niet goed.”

Dat AZ zowel tegen Cambuur als tegen Heracles op een kunstgrasveld tegen een nederlaag aan liep, was volgens Van Gaal niet te wijten aan de ondergrond maar aan de manier waarop zijn spelers aankeken tegen de omstandigheden. De coach is namelijk zelf voorstander van kunstgras omdat hij ervan overtuigd is dat een zo vlak mogelijk veld in het voordeel werkt van de aanvallende partij. Het liefst had Van Gaal de thuiswedstrijden in Alkmaar ook op een kunstmat gespeeld. Dat zijn middenvelder De Zeeuw verklaarde dat kunstgras niet in het voordeel van AZ werkt, vindt Van Gaal een verkeerde manier van denken. „De meeste spelers houden niet van kunstgras. Maar de chip in hun hoofden zit verkeerd. Dat past bij het conservatisme in de voetbalwereld. Heracles heeft een prima mat.”

De spelersgroep was al met al in Almelo niet bij machte om de orders van de coach naar behoren uit te voeren. Als verzachtende omstandigheid kon AZ opvoeren dat een flink aantal spelers geblesseerd aan de kant bleef. Zo ontbraken tegen Heracles bijvoorbeeld Waterman, Mendes da Silva, Schaars, Opdam, Cziommer, Ari en Pellè. Van Gaal koos daardoor noodgedwongen voor een andere speelwijze waarbij Dembélé als enige aanvaller acteerde. De tactiek leek te werken. De Belgische international zette AZ na een kwartier spelen op voorsprong.

Maar Heracles vocht zich terug en kwam tien minuten later via de Braziliaan Everton langszij. Na rust leidde de debuterende doelman Romero de nederlaag van AZ in. De Argentijn vloerde Van den Bergh, waarna Maas de toegekende strafschop benutte. Het AZ van Van Gaal kwam die mentale dreun niet meer te boven. „Het is voor het eerst dat deze voetballers drie keer op rij verliezen. Twee jaar lang was het hosanna bij AZ, nu zitten we in de misère. Ook daar moet deze spelersgroep mee leren omgaan. Alleen krijgen ze daar weinig tijd voor. Ze zitten namelijk bij een club die vooraf duidelijke doelstellingen heeft uitgesproken”, zei de coach die nog steeds een prijs wil winnen.