UBS moet miljarden afboeken

Amsterdam, 1 okt. - De Zwitserse bank UBS moet dit jaar tot nu toe 2,4 miljard euro afschrijven als gevolg van de kredietcrisis. De bank lijdt daardoor in het derde kwartaal een verlies van 360 tot 480 miljoen euro. Een deel van het management van de bank wordt per direct vervangen, maakte UBS vanmorgen bekend, en er verdwijnen 1.500 banen bij de bank.

Het verlies, voor zover bekend de grootste afboeking tot nu toe, zit vooral in de zogenoemde fixed income-portefeuille van UBS, waar obligaties en preferente aandelen in zitten. De topman van de zakenbank van UBS , Huw Jenkins, treedt per direct terug en wordt vervangen door Marcel Rohner. Ook de financiële topman en enkele andere directeuren maken plaats voor anderen. Rohner in een vanmorgen uitgegeven verklaring: „Ons eerste verlies in negen jaar is een onbevredigend resultaat. Ik heb een aantal maatregelen genomen om de transparantie te vergroten en het management te vervangen.” Rohner verwacht dat UBS aan het eind van het jaar weer winst maakt.

Desondanks daalde het aandeel UBS op de beurs van Zürich bijna 4 procent. In heel Europa daalden vanmorgen de koersen van financiële instellingen. De situatie bij UBS doet denken aan de Nederlandse zakenbank NIBC, die in augustus een forse afboeking moest doen als gevolg van de kredietcrisis en de winst zag verdampen.

De eveneens Zwitserse bank Credit Suisse maakte bekend ook last te hebben van de kredietcrisis, maar verwacht nog wel winst te maken dit kwartaal.

In Londen daalde het aandeel Northern Rock vanmorgen met 17 procent. Aanleiding voor het verder instorten van de beurskoers van de vijfde hypotheekverstrekker van het land waren geruchten over een overname. Het Britse ministerie van Financiën zou volgens de Sunday Telegraph twee Amerikaanse hedgefondsen toestemming hebben gegeven gesprekken te beginnen over de overname van Northern Rock.