Timosjenko boekt verrassende zege

De Oekraïense politica Timosjenko viert haar verkiezingszege. Naast haar de leider van Ons Oekraïne, met wie ze een coalitie wil. (Foto Reuters) Head of Peoples Selfdefence party Yuriy Lutsenko (R) kisses the hand of leader of the opposition Yulia Tymoshenko during her press-conference in Kiev, 01 October, 2007. Four exit polls released after voting in the former Soviet republic gave President Viktor Yushchenko's Our Ukraine party and the allied Yulia Tymoshenko Bloc a razor-thin lead over parties backing Prime Minister Viktor Yanukovych. AFP PHOTO/ Radion TUCHA AFP

De vervroegde parlementsverkiezingen die gisteren in Oekraïne zijn gehouden hebben een verrassende wending gekregen. Nu meer dan zestig procent van de stemmen is geteld blijkt niet de partij van premier Janoekovitsj de winnaar te zijn, maar die van Joelia Timosjenko. Volgens de voorlopige uitslag veroverde het liberale Blok Joelia Timosjenko 33 procent van de stemmen. De Partij van de Regio’s van Janoekovitsj moest het doen met 31 procent en de partij Ons Oekraïne-Volkszelfverdediging van president Viktor Joesjtsjenko kreeg 15 procent. De partij van Vladimir Lytvyn kreeg 4 procent en de communisten 5 procent. Andere partijen haalden de kiesdrempel niet.

Gisteravond laat bleek uit de eerste exitpoll nog dat de partij van Janoekovitsj op kop lag, gevolgd door de partij van Timosjenko en die van Joesjtsjenko. Maar toen vanochtend de eerste uitslagen bekend werden gemaakt, nam het Blok Joelia het voortouw.

De uitslag betekent een overwinning voor het bondgenootschap dat president Joesjtsjenko en Timosjenko vorige week sloten. Timosjenko zal op grond van de uitslag het premierschap kunnen opeisen. In 2005 was zij zeven maanden premier in een coalitie met Joesjtsjenko, maar als gevolg van interne ruzies en beschuldigingen van fraude moest zij toen aftreden. Verwacht wordt dat zij tijdens de coalitieonderhandelingen sleutelposities voor haar partij zal opeisen. Joesjtsjenko raakte de afgelopen maanden als gevolg van de felle politieke strijd met zijn rivaal Janoekovitsj veel populariteit kwijt. Timosjenko lijkt hem in kiezersgunst voorgoed te zijn voorbijgestreefd, wat zijn onderhandelingspositie danig verzwakt.

Bijna 60 procent van de 37,5 miljoen kiesgerechtigde Oekraïners ging gisteren naar de stembus. Als de opkomst onder de 50 procent had gelegen, dan was de uitslag ongeldig geweest.

Oekraïne: pagina 4