Televisie Film van de dag

Vivement Dimanche! Een beroemd filmboek is Hitchcock/Truffaut, met urenlange gesprekken tussen François Truffaut en de master of suspense, die zeer werd bewonderd om zijn vakmanschap. Net als zijn Franse generatiegenoten hield Truffaut erg van gangsterfilms en de film noir. In zijn oeuvre zijn genoeg voorbeelden te vinden van een Europees gekleurde variatie op het Amerikaanse genre. Zoals zijn zwanenzang, Vivement Dimache!. Hierin wordt makelaar Julien Vercel (Jean-Louis Trintignant) beschuldigd van de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Terwijl hij zich verschuilt, gaat de op hem verliefd zijnde secretaresse (Fanny Ardent) op onderzoek uit. De toon is prettig licht gehouden, met veel grapjes en verwijzingen naar Hitchcock en Kubrick. De film werd in sfeervol zwart-wit gedraaid door Nestor Almendros, Truffauts favoriete cameraman. Ondertiteld.(François Truffaut, 1983, F), TV5, 18.35-20.30u.

André Waardenburg