Talibaan: geen onderhandelingen

Zolang de Amerikaanse en NAVO-troepen niet uit Afghanistan zijn vertrokken, weigeren de Talibaan te onderhandelen met de Afghaanse president Karzai. Dat heeft een woordvoerder van de Talibaan gisteren gezegd.

De woordvoerder reageerde op Karzai, die zaterdag zei dat hij gesprekken wil voeren met Talibaan-leider Mullah Omar en de krijgsheer Gulbuddin Hekmatyar. Karzai deed zijn uitspraken nadat een autobom dertig mensen had gedood in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Hij zei dat hij de Talibaan zou willen vragen waarom ze proberen Afghanistan te vernietigen. Karzai zei ook dat als hij beide mannen posities in zijn kabinet zou aanbieden, als dat zou helpen om vrede te bewerkstelligen.

De woordvoerder zei dat de Talibaan nooit zullen onderhandelen met de Afghaanse autoriteiten zolang de buitenlandse troepen nog in het land zijn. „De Talibaan zijn niet geïnteresseerd in regeringsposten – ministeries of wat dan ook. We willen de terugtrekking van buitenlandse troepen en daar blijven we bij.” (BBC)