Sopraan Gheorgiu in Chicago ontslagen

De Roemeense sopraan Angela Gheorgiu is vrijdag door de Lyric Opera of Chicago ontslagen van haar rol als Mimi in de opera La bohème van Puccini. Intendant William Mason liet weten dat Gheorgiu bij zes van de tien repetities niet was komen opdagen, ook niet bij de belangrijke kostuumrepetitie en de beide repetities met het orkest. „Zonder toestemming niet verschijnen is een directe schending van het contract”, volgens Mason.

Gheorgiu (42) ging naar New York, waar haar echtgenoot, de tenor Roberto Alagna, nu optreedt bij de Metropolitan Opera in Roméo et Juliette van Gounod en repeteert voor Madama Butterfly van Puccini. „Ik vroeg in Chicago om twee dagen naar New York te gaan omdat het belangrijk was om bij hem te zijn. Dat weigerden ze, terwijl ik La bohème honderden keren heb gezongen en dacht dat een paar repetities missen geen tragedie zou zijn”, verklaart Gheorgiu.

Volgens Mason betekent Gheorgiu’s gedrag een totale minachting voor het personeel van de Lyric Opera en van haar collega-zangers. Gheorgiu had op haar verzoek ook nieuwe kostuums gekregen, maar had die niet gepast.

Gheorgiu: „Toen ik in New York was, kon ik niet tegelijkertijd kostuums passen in Chicago. En toen ik terugkwam werd ik verkouden. Ik betreur wat er is gebeurd, want ik wilde graag in Chicago zingen.”

Gheorgiu en Alagna veroorzaken vaak problemen. De Met schrapte hen in 1998 uit La traviata omdat ze controle over de productie wilden. In Amsterdam zegde Gheorgiu in 2005 een optreden in het Edison Gala af, omdat haar naam te klein op de affiches stond. En afgelopen december liep Alagna weg uit een door Riccardo Chailly gedirigeerde Aida in de Scala van Milaan, nadat hij door het publiek was uitgeboed. Alagna werd vervolgens ontslagen.