Songfestival voortaan in drie delen

Het Eurovisie Songfestival krijgt voortaan twee halve finales. Dat zal alle deelnemende landen een eerlijker kans op een plaats in de finale geven, zegt de organiserende European Broadcasting Union (EBU).

Volgens de NOS, die namens Nederland blijft meedoen, is het nieuwe systeem een reactie op de kritiek dat de Oost-Europese landen vooral punten geven aan elkaar. „Door twee halve finales in te voeren moeten Oost- en West-Europa weer gelijke kansen krijgen,” zegt NOS-directeur Gerard Dielessen.

Vanaf volgend jaar zijn alleen het gastland en Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Spanje – de grootste betalers aan het festival – bij voorbaat verzekerd van een finaleplaats. Ook de landen die in het voorgaande jaar hoog eindigden, moeten nu toch door een van de twee halve finales heen. Wie op welke avond in zo'n kwalificatieronde aantreedt, wordt door loting vastgesteld.

Welk land doorgaat naar de finale, wordt – net als nu – bepaald door de voorkeuren van telefonerende en sms'ende kijkers. Per halve finale worden negen landen doorgelaten. Maar waarschijnlijk komt er tevens een vakjury bij, die per avond één wildcard te vergeven heeft aan een land dat het anders niet zou redden.

De nieuwe procedure levert twintig finalisten op, plus de vijf wier finaleplaats is gegarandeerd. Mede door een groot aantal nieuw afgesplitste staten in Oost-Europa, was het aantal aangemelde landen de laatste jaren al gestegen tot boven de veertig. Veel te veel om allemaal in één internationale finale op de zaterdagavond te staan, besloot de EBU al eerder. Om die reden werd in 2004 al een halve finale ingevoerd. Daar komt er nu dus nog één bij. „Dit is een veel eerlijker systeem omdat ieder land zich opnieuw moet bewijzen,” meent Dielessen. De EBU wenst de halve finales echter niet te splitsen in een West-Europese en een Oost-Europese avond.

Op sites van Songfestival-fans is dit weekeinde al volop getwijfeld over de vraag of de kritiek op de Oost-Europese blokvorming hiermee afdoende is bestreden. Nog steeds kunnen de meeste Oost-Europese stemmen immers naar hun eigen regio gaan.

Van de tien landen die vorig jaar via de halve finale naar de finale gingen, waren er negen Oost-Europees. Het tiende was Turkije. Alle traditionele Songfestival-landen uit West-Europa die in deze voorronde stonden, vielen toen af, ook de Nederlandse inzending met de zangeres Edsilia Rombley. De finale werd vorig jaar gewonnen door de Servische zangeres Marija Serifovic met de reli-achtige hymne Molitva. De finale van 2008 en de twee kwalificatierondes vinden daarom plaats in de Servische hoofdstad Belgrado.