PVV wil enquête naar beleid voor vreemdelingen

Den Haag, 1 okt. De PVV van Geert Wilders wil een parlementaire enquête naar het vreemdelingenbeleid. Ook de VVD heeft een verzoek daartoe ingediend. Het idee heeft de steun van Rita Verdonk en `onder voorwaarden` van de SP. Aanleiding vormt de voorpublicatie in de Telegraaf van een boek van Tweede Kamerlid Sietze Fritsma (PVV), voorheen beleidsmedewerker van de IND. Fritsma stelt zowel het vreemdelingenbeleid als de ”schandalige uitvoering” door de IND aan de kaak. Het politieke debat zou zich ten onrechte op asielzoekers concentreren, terwijl de ”reguliere instroom”, met name door gezinsvereniging, vele malen hoger is. Zo zou het voorkomen dat immigranten zich serieel met zeven tot negen partners verenigen, aan de lopende band kansloze aanvragen doen voor verblijfsvergunningen en massaal identiteitsfraude plegen. Fritsma vindt zijn bevindingen aanleiding voor een zo breed mogelijke enquête. Tweede Kamerlid Halbe Zijlstra (VVD) wil een enquête vooral beperken tot het functioneren van de IND. Kamerlid Rita Verdonk, vier jaar als minister verantwoordelijk voor de IND, laat weten een enquête een ”goede zaak” te vinden. De SP wil ook een onderzoek naar het beleid van de afgelopen jaren ”onder Verdonk”.