Partij van de Filerijder wacht op sympathisanten

Partij van de Filerijder wacht op sympathisanten

„Files zijn slecht voor ons humeur, slecht voor het milieu, slecht voor de verkeersveiligheid en slecht voor de economie.” Weinig automobilisten zullen hier iets tegenin kunnen brengen, maar alleen Luc van Bussel, directeur van een autobanden-winkelketen met 225 vestigingen in Nederland, België en Roemenië, voegde onlangs de daad bij het woord.

Van Bussel startte op internet een Partij van de Filerijder, die opkomt voor de „slachtoffers van de filecrisis”, en die overheid en politici „structureel scherper” wil houden. Politici, onder wie minister van Verkeer en Waterstaat Eurlings (CDA), erkennen wel dat er een fileprobleem is, aldus Van Bussel, maar ze praten vooral over het aanleggen van nieuwe wegen, en dat duurt jaren. Terwijl er nú een „nijpend probleem” is.

Van Bussel was niet eerder politiek actief, en eigenlijk wil hij dat zo houden: de Partij van de Filerijder bestaat vooralsnog alleen op internet. Het komende jaar wil de partij via de website steun verzamelen en „signalen uitzenden”. De foto’s op de site van lachende mensen die een groen kaartje in de lucht steken, zijn „zuiver ter decoratie”. Een logo is er al wel: een glanzend grijze ‘P’ in spiegelbeeld die leunt tegen een lichtblauwe ‘F’. Het is net een nieuw automerk.

Als zich binnen 365 dagen 350.000 sympathisanten hebben gemeld, zo’n 5 % van rijdend Nederland, is het volgens Van Bussel duidelijk dat het fileprobleem een single-issue partij verdient. Zelf haakt hij dan af: Van Bussel wil niet naar de Tweede Kamer, maar op de site hebben zich al vrijwilligers gemeld, zegt hij. Nog mooier zou het zijn als bestaande politieke partijen het probleem erkenden. Van Bussel hoopt op de steun van Rita Verdonk; hij heeft nog niets van haar gehoord, maar er „zijn geluiden” dat ze het initiatief steunt. „De prioriteit die zij het fileprobleem geeft, klinkt mij als muziek in de oren.” (SHvV)

Autorijdend Nederland: pagina 7

Meer informatie over Partij van de File: www.pvdf.nl

Zwevende kiezer heeft altijd gelijk

Veel kiezers zweven, en dat is terecht. Dat concludeerde het Instituut voor Publiek en Politiek naar aanleiding van de StemmenTracker, een middel voor kiezers om aan de hand van concrete voorbeelden hun politieke voorkeur te bepalen.

Naar verkiezingsprogramma’s wordt bij de StemmenTracker niet gekeken, zoals bij de StemWijzer het geval is; alleen het stemgedrag van een partij in de Tweede Kamer telt.

Uit de vorige editie, die 100.000 bezoekers trok, bleek dat er voor veel mensen geen partij bestaat die bij al hun standpunten past. 57 procent van de bezoekers van de site wilde dat de voorstellen voor het nieuwe huurbeleid werden ingetrokken, 86 procent was vóór een noodfonds voor verpleeghuizen, en 72 procent was voor een verbod op de boerka; geen van de drie voorstellen kreeg een meerderheid in de Kamer. Meer dan de helft, 51 procent, was tegen het sturen van militairen naar Uruzgan.

Aanstaande vrijdag wordt in het kader van de Week van de Democratie de nieuwe editie van de StemmenTracker gelanceerd. Dit keer zijn er door het IPP 25 onderwerpen geselecteerd waarover sinds de verkiezingen van 2006 in de Tweede Kamer is gestemd, waaronder de rookvrije horeca, het generaal pardon en het verbod op paddo’s.

En, aldus StemmenTracker: vindt u dat bewindslieden een dubbele nationaliteit mogen hebben? (SHvV)

Week van de Democratie: www.wijzijndebaas.nl

Bijdragen van Sandra Heerma van Voss

    • van Sandra Heerma van Voss