Opkopers weten toch aan geld te komen

Wie zei ook alweer dat private equity dood is? Het is weliswaar lastig aan financiering te komen, maar de investeringsmaatschappijen Cerberus en Bain zijn er vorige week allebei in geslaagd voor miljarden dollars aan bedrijfsovernames met geleend geld te doen.

Niettemin zijn deze transacties illustratief voor de steeds creatievere tactieken waarvan de bedrijvenopkopers zich moeten bedienen om hun activiteiten draaiende te houden.

Neem de overname door Bain van 3Com voor 2,2 miljard dollar (1,5 miljard euro) van afgelopen vrijdag. Hoewel zowel Bain als 3Com in het Amerikaanse Boston is gevestigd, is dit een door en door Chinese transactie. Bain heeft op slimme wijze een partner ingebracht, in de vorm van het Chinese Huawei Technologies, een technologiebedrijf waar alle Aziatische banken maar al te graag zaken mee willen doen. Als gevolg daarvan hebben HSBC, Bank of China en Citibank Hong Kong de overeenkomst gefinancierd.

Ook Cerberus heeft zijn toevlucht moeten nemen tot onconventionele middelen om de kwakkelende kredietmarkten te omzeilen, toen de firma ermee instemde om 2,5 miljard dollar te betalen voor de Amerikaanse papierdivisie van het Zweedse Stora Enso. In plaats van een nieuw vehikel in het leven te roepen om het bedrijf mee te kunnen kopen – de weg die bedrijvenopkopers doorgaans bewandelen – heeft Cerberus gebruikgemaakt van de Amerikaanse papierfabrikant New Page, een bedrijf dat al een plaatsje had gevonden in een van zijn fondsportefeuilles.

Maar Cerberus wist Stora Enso ook nog eens zover te krijgen om te helpen de rekening te betalen door de uitgifte van zo’n 200 miljoen dollar aan schuldpapieren, in ruil waarvoor Stora een belang van 20 procent in New Page heeft verworven.

Het leven zonder goedkope kredieten mag dan moeilijker zijn geworden voor de private-equitysector, investeringsmaatschappijen die bereid zijn een beetje anders te denken kunnen hun opkoopactiviteiten gewoon voortzetten.

Lauren Silva

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.Vertaling Menno Grootveld