Ongeluk met vlot bij stuw eist twee levens

Bij een ongeval met een vlot op de rivier de Berkel in de Achterhoek zijn twee personen om het leven gekomen. Het vlot met in totaal achttien opvarenden viel van een stuw en sloeg om. Een 24-jarige vrouw uit Lichtenvoorde verdronk ter plaatse; een 34-jarige vrouw uit Winterswijk overleed gisteravond in het ziekenhuis.

De achttien vrouwen, allen werkzaam bij een drogisterijketen, hadden samen een bedrijfsuitje. Het was de bedoeling dat zij het rubberen vlot voor de stuw aan land zouden trekken, om na de stuw weer verder te varen. Waarschijnlijk zijn ze verrast door de sterke stroming. Vlak na de bijna twee meter hoge stuw is er een kolk. Een aantal vrouwen kon zwemmend de kant bereiken. De anderen zijn door hulpverleners uit het water gehaald. Naast de dodelijke slachtoffers zijn vier vrouwen met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht. De overige vrouwen zijn opgevangen in de brandweerkazerne in Eibergen. Vanochtend is er voor de betrokkenen en hun familieleden een bijeenkomst gehouden waarbij ook slachtofferhulp aanwezig was.

De politie stelt samen met deskundigen van het Korps Landelijke Politiediensten een onderzoek in naar de oorzaak en toedracht. Uit verhoor van de organisatie en deelnemers moet duidelijk worden welke instructies de vrouwen hebben gekregen. De Berkel mag recreatief gebruikt worden door bijvoorbeeld kanovaarders en vissers en er is geen speciale vergunning voor ongemotoriseerde vlotten nodig, volgens het waterschap Rijn en IJssel. Met borden wordt er gewaarschuwd voor gevaarlijke situaties, zoals bij stuwen en vistrappen. De vlottocht was georganiseerd door een activiteitenbureau uit Eibergen. Volgens een van de eigenaren worden dergelijke tochten sinds dertien jaar gehouden en zijn er nooit ongelukken gebeurd. In verband met het politieonderzoek wil hij niet zeggen of het bedrijf beschikt over een speciale vergunning voor vlottochten. Ook doet de eigenaar geen mededelingen over de instructie en begeleiding van de groep.