Nederlagen blijken overwinning, en andersom

Ik ben weg, door Het Toneel Speelt. Tekst en regie: Ger Thijs. Inl.: 020-6269550, www.het toneelspeelt.nl

Henry is een beroemd schilder met wie het bergafwaarts gaat. Net op het moment dat hij zelfmoord wil plegen duikt zijn oude vriend Jozef op. Jozef is een mislukkeling in de kunsten en de vleesgeworden provinciale verongelijktheid. Henry’s misère is voor Jozef balsem op zijn wonden.

Ger Thijs vervlecht in zijn nieuwe stuk, Ik ben weg, ingenieus beladen motieven. Zo blijkt Jozefs vrouw Saskia overleden te zijn. Voor Henry een schok, want met haar heeft hij in het geheim gevreeën. Jozef heeft zijn dochter bij zich, en het zit er dik in dat Henry de biologische vader is. Dat zij ervoor kiest om bij Henry te blijven lijkt voor Jozef de zoveelste slag in het gezicht. Maar hij slaagt erin de nederlaag als overwinning te beschouwen, terwijl Henry zich afvraagt of niet híj de verliezer is.

Het verrassendst aan deze tragikomedie over vriendschap, liefde en mislukking is wel dat Henry uiteindelijk baat lijkt te hebben bij de komst van Jozef.