nader bekeken

De Ethiopiër Haile Gebrselassie is de 35ste langeafstandsloper die het wereldrecord op de marathon heeft verbeterd. Daar is bijna een eeuw overheen gegaan, want de eerste officiële tijd werd genoteerd door de Amerikaan Johan Hayes, die in 1908 bij de Olympische Spelen in Londen de gouden medaille won in 2.55,19.

In Londen werd voor het eerst de marathon over 42,195 kilometer gelopen. De Italiaan Dorando Pietri bereikte destijds als eerste de finish. Maar hij liep in het stadion de verkeerde kant op. Pietri werd overeind geholpen en door een official over de finish getrokken. Na protesten van de Amerikanen werd Pietri gediskwalificeerd, en werd Hayes als winnaar uitgeroepen.

De publieke belangstelling was zo groot, dat men in november 1908 op het Madison Square Garden een tweestrijd organiseerde tussen Pietri en Hayes. Pietri won met 70 meter voorsprong.