Met Visser is CDA er uit

Osman Elmaci

Ze zijn er uit bij het CDA. De delegatie van de christen-democraten in het Europees Parlement is sinds eind vorige week met de benoeming van Cornelis Visser uit Middelharnis weer op volle sterkte. Hij volgt Joop Post op, de man die zich deze zomer na enkele maanden lidmaatschap al weer terugtrok omdat hij teveel werd achtervolgd met zijn volgens critici dubieuze zakelijke verleden.

Toen dit voorjaar de verhalen over Post – die in het Europees Parlement terecht kwam als opvolger van de naar het kabinet verhuisde Camiel Eurlings – opdoken besloot het partijbestuur van het CDA de zaak te onderzoeken. Daarbij werd niet alleen naar de zaak zelf gekeken maar ook naar de gevolgen van een eventueel voortijdig vertrek van Post. Hij zou in dat geval moeten worden opgevolgd door Bartho Pronk, maar hij had al laten weten hier niet voor te voelen aangezien hij als lid van het kabinet van Europees Commissaris Vivian Reding reeds een prima baan had.

De volgende op de lijst was Osman Elmaci, de man die in 2004 net niet genoeg voorkeurstemmen behaalde om rechtstreeks in het Europees Parlement te worden verkozen. Vorig jaar stond Elmaci op de kandidatenlijst van het CDA voor de Tweede Kamer maar kwam in de problemen toen bleek dat hij zich niet kon verenigen met het officiële partijstandpunt dat zegt dat de Turken in 1915 genocide op het Armeense volk zouden hebben gepleegd. Osman Elmaci besloot zich vervolgens van de lijst te laten schrappen.

Maar door de verwikkelingen rond Joop Post kon hij opeens tot het Europees Parlement toetreden. Opnieuw werd hij van de kant van het partijbestuur geconfronteerd met het officiële standpunt over de Armeense kwestie. Volgens Elmaci belemmert deze lezing van de geschiedenis een „optimaal functioneren” als parlementslid en hij trok zich terug. Binnen het CDA werd opgelucht adem gehaald.

Mark Kranenburg