Koffrie vertrekt bij Corporate Express

Frans Koffrie stapt met onmiddellijke ingang op als topman van Corporate Express, een van ’s werelds grootste handelaren in kantoorartikelen. Hij wordt opgevolgd door de Brit Peter Ventress, directeur van de Europese activiteiten van het bedrijf.

Corporate Express, voorheen Buhrmann, blijft zelfstandig. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van een vanmorgen gepresenteerd onderzoek naar de strategie van het bedrijf.

Corporate Express besloot in maart tot het onderzoek na aanhoudend slechte resultaten in de VS, waar het bedrijf de helft van zijn omzet vandaan haalt. De noodzaak tot veranderingen groeide nadat het activistisch hedgefonds Centaurus in juni een belang van 5 procent had genomen in het bedrijf. Dat fonds zette eerder onder meer Stork en Ahold onder druk om de koers te verleggen. Het aandeel Corporate Express verloor onder Koffrie, sinds het in 2000 een piek bereikte, driekwart van zijn waarde. De topman bleef jarenlang ongevoelig voor kritiek van beleggers en bleef aan.

Ook president-commissaris Paul van den Hoek stapt op. Volgens hem heeft Koffrie tijdens het onderzoek zelf besloten dat hij niet de juiste man is om de nieuwe strategie uit te voeren. Van den Hoek wordt opgevolgd door commissaris Frank Meysman. De raad van bestuur wordt teruggebracht van vijf naar twee man, Peter Ventress (bestuursvoorzitter) en Floris Waller (financieel bestuurder).

Corporate Express moet een meer verkoopgedreven organisatie worden, is een van de conclusies van het onderzoek dat werd uitgevoerd door Deutsche Bank, JP Morgan en McKinsey. Het bedrijf wil meer grote klanten binnenhalen, zijn marktaandeel vergroten en het assortiment verbeteren. Ook wil Corporate Express zijn positie bij middelgrote bedrijven in de VS en Europa versterken en de activiteiten beter geografisch spreiden. Van een regionaal geleide organisatie wordt Corporate Express een centraal geleid bedrijf, kondigde Ventress aan. „Op die manier zien we onder andere beter waar we moeten investeren en zijn we beter in staat successen met elkaar te delen.”

Volgens de verklaring die Corporate Express vanmorgen uitgaf, is „een breed palet van strategische opties overwogen, inclusief verkoop-, splitsings- en fusiescenario’s”. Het bedrijf heeft echter geconcludeerd dat zelfstandig doorgaan het beste is, omdat vooral slechte uitvoering van het beleid debet zou zijn aan de tegenvallende resultaten. Volgens de nieuwe topman kan Corporate Express beter presteren dan de markt, mits de winstgevendheid van het bedrijf drastisch verbetert. Het aandeel Corporate Express stond rond het middaguur 1 procent lager dan de slotkoers van vrijdag.