Karzai wil Talibaan plek in regering geven

President Hamid Karzai van Afghanistan wil de Talibaan een positie in de regering geven, in ruil voor vrede. Dat heeft hij zaterdag gezegd, na terugkomst van een bezoek aan de VS. Ook is hij bereid Talibaanleider Mullah Omar en de radicale krijgsheer Gulbuddin Hekmatyar persoonlijk te ontmoeten voor vredesoverleg.

De Talibaan weigerden het aanbod. Ze verklaarden gisteren niet met de Afghaanse autoriteiten te onderhandelen zolang er militairen van de NAVO en de VS in Afghanistan zijn.

Karzai ging niet eerder zo ver om de Talibaan een bestuurlijke positie aan te bieden. Hij eist wel dat de rebellen de grondwet van Afghanistan erkennen. Volgens de president is er ondanks het officiële standpunt onder Talibaan wel degelijk debat over het neerleggen van de wapens.

Karzai deed zijn voorstel tot overleg enkele uren nadat in de hoofdstad Kabul zeker 28 Afghaanse militairen en twee burgers omkwamen door een zelfmoordaanslag, die werd opgeëist door de Talibaan. Een man blies zich op bij een bus van het leger. Het was een van de dodelijker aanslagen van dit jaar.

Het Amerikaanse leger is in het oosten van Afghanistan ondertussen met een nieuwe ‘Most Wanted’-campagne begonnen, tegen twaalf minder bekende Talibaan- en Al-Qaeda-leiders. Een gouden tip levert 20.000 tot 200.000 dollar op. De namen en portretten van de gezochte strijders worden op posters en billboards verspreid. De tactiek is ontleend aan de strijd van de FBI tegen de maffia. Volgens een Amerikaanse legerwoordvoerder werken de Talibaan ondergronds, net als de maffia en is het belangrijk dat hun gezichten bekend worden bij het grote publiek. Bekende namen als Osama bin Laden, die 25 miljoen dollar op zijn hoofd heeft staan, of Mullah Omar (10 miljoen dollar) staan niet op de lijst.

Bij gevechten tussen Talibaan en de door de NAVO geleide coalitiemacht in Helmand kwamen vanochtend zeker twintig Talibaan om het leven. Bij gevechten in Oost-Afghanistan kwamen drie burgers en enkele militanten om, aldus de NAVO. (AP, AFP, Reuters)