‘Japanners kicken op onze vibe’

Het debuutalbum Vibing High van La Melodia uit Eindhoven kwam eerst uit in Japan en nu pas in Nederland.

„Ze wilden meteen een heel album van ons hebben.”

Dat de twee leden van hiphopduo La Melodia uit Eindhoven zelf staan te kijken van hun status in Japan, blijkt uit de foto’s die ze trots op hun MySpace-pagina hebben gezet. Grote billboards in Japanse winkels met reclame voor hun debuutalbum, platenzaakmedewerkers met La Melodia-shirtjes. Eind 2006 verkocht de groep in Japan zo’n zevenduizend stuks van debuut-cd Vibing High, die deze week ook in de Nederlandse winkels ligt.

Rapster Melodee (26) had zich haar debuut anders voorgesteld. In 2004 perste ze samen met dj/producer I.N.T. (32) op eigen kosten het nummer Dough op vinyl en liet de single wereldwijd distribueren door het internationaal opererende Rush Hour. Het duo bracht de muziek zelf uit, omdat Nederlandse labels volgens hen sceptisch staan tegenover Engelstalige hiphop van eigen bodem. Enkele maanden later kregen ze een mailtje uit Japan van een medewerker van platenlabel Handcuts die hun single in een platenzaak was tegengekomen. Melodee: „Ze wilden meteen een heel album van ons hebben.”

In eerste instantie geloofden Melodee en I.N.T. de Japanners niet. Melodee: „We dachten: ja hoor, een Japans platenlabel wil ons oppikken, met een voorschot en alles erbij. Iemand is ons heel erg voor de gek aan het houden…” Ze huurden advocaten in en een jaar lang werd heen en weer gemaild totdat er een contract uitkwam. Melodee: „Het duurde vet lang en we werkten niet zo hard omdat we dachten dat het er toch niet van zou komen. Later kregen we pas door dat het wel heel serieus was. Het is bizar maar een Japans label heeft gewoon eerder in ons geloofd.”

In Japan wordt La Melodia volgens Melodee gezien als onderdeel van een bredere Europese hiphopbeweging. Melodee: „Ze zeggen dat Europeanen een heel eigen geluid hebben, minder stoer en minder elektronisch.” Voor La Melodia klopt dat in elk geval. Hun debuutalbum wordt gedomineerd door warme, soulvolle ritmes en positieve, oppeppende raps van oldschool-liefhebster Melodee. Het album is nostalgisch op een vrolijke, aanstekelijke manier. Live ruilen rapster en dj de warmte in voor een rauwere variant, met scratches, drumbreaks en veel opzwepende kreten.

Melodee is beïnvloed door de Native Tongues-beweging, een los collectief van hiphopgroepen die begin jaren negentig schitterden, toen zij jong was. „Ik kreeg toen ik acht was tapes van mijn neven met muziek van De La Soul en A Tribe Called Quest en ik heb altijd een voorliefde voor die warme soulvolle shit gehouden. Veel hiphop van nu klinkt clean en clubby maar onze muziek is vies en organisch. Die Japanners kicken op dat oude geluid van ons. Ze houden net als wij erg van die positieve vibe uit de jaren negentig. Het gaat voor mij bij hiphop om het delen van liefde en niet om fucking gunshots en hoeveel gasten je wel niet hebt omgelegd.”

Bij een recent bezoek aan Japan werd het duo op straat herkend en kregen ze dikke mappen met krantenknipsels van hun platenlabel. Pas achteraf hoorden ze van de La Melodia-shirts, de billboards en de grote artikelen over hun album in de Japanse glossy’s. Melodee: „Daar heb ik me wel ontevreden over gevoeld. Op het moment dat het daar ging lopen, waren we er niet. Om ons heen hoorde we er in de media ook niets over. Het was gewoon te ver weg. Ik begin zelf eigenlijk pas écht enthousiast te worden nu het album hier uitkomt.”

Info over Vibing High en tourdata op www.lamelodia.com