Internet Weblog van de dag

Cristina Kirchner wint in peiling.

Mannetjesputters. Volgens correspondent Marcel Haenen gelden de vrouwen die in Argentinië dingen naar het presidentsschap als stevige mannetjesputters. Hij blogt vandaag op zijn weblog Tango: „En uit de laatst verschenen, onafhankelijke opiniepeiling blijkt dat de Argentijnen voor het eerst in de geschiedenis een vrouw tot president zullen kiezen. Vier weken voor de presidentsverkiezingen wijst alles erop dat de door haar man en president sinds 2003, Néstor Kirchner, naar voren geschoven kandidaat Cristina Kirchner (54 jaar) mogelijk zelfs al in de eerste ronde gaat winnen. El pinguïno, zoals de Patagoniër zichzelf noemt, wordt opgevolgd door La Pinguïna. 39,8 procent van de Argentijnen wil Cristina. De naaste belager is Elisa Carrió (51 jaar) die de voorkeur heeft van 11,8 procent van het electoraat. Op de derde plaats komt pas een kerel in beeld. Het is de man die verantwoordelijk is voor het economische herstel van Argentinië en na een ruzie met Néstor opstapte als minister van Economische Zaken Roberto Lavagna. Met een vrouw aan de macht in Chili, Michelle Bachelet, betekent dit dat het macho zuiden van Zuid-Amerika zich voortaan liever door een vrouw laat regeren.”

Kijk voor meer verhalen uit Latijns-Amerika van correspondent Marcel Haenen: nrc.nl/tango