ING Direct koopt internetbank VS

Internetbank ING Direct profiteert van de Amerikaanse hypotheek- en kredietcrisis door klanten en tegoeden van een noodlijdende branchegenoot in de VS over te nemen. Een uur nadat de Amerikaanse overheid afgelopen vrijdag bekend had gemaakt dat zij Netbank wegens opgelopen verliezen dwong om te sluiten, werd de overname door het ING-dochterbedrijf openbaar.

ING Direct is naar eigen zeggen Amerika’s grootste internetbank. Het bedrijf neemt voor 1,4 miljard dollar (1 miljard euro) aan tegoeden en 104.000 klanten over. ING betaalt hiervoor 14 miljoen dollar. Daarnaast koopt de Nederlandse bank voor 724 miljoen dollar aan activa van Netbank.

Netbanks einde is de grootste ondergang in de Amerikaanse financiële sector sinds de bankencrisis van begin jaren negentig. Eerder deze zomer moest hypotheekverstrekker Countrywide gered worden door een investering van 2 miljard dollar door Bank of America. In Groot-Brittannië hield de Bank of England de bank Northern Rock overeind en zochten consumenten garanties dat hun geld veilig was. Alle drie banken hadden last van de Amerikaanse hypotheekmarkt.

Netbank, in de VS beter bekend als NetB@nk, is gevestigd in de staat Georgia en heeft geen consumentenkantoren. De bank werd in 1996 opgericht en lokte klanten met een tekenbonus van 50 dollar. Vanaf 2001 richtte de beursgenoteerde Netbank zich actief op de hypotheekmarkt. Daarna volgden ook autoverzekeringen en leningen voor campers en boten.

Vanaf vorig jaar zorgde de instortende Amerikaanse huizenmarkt voor financiële problemen bij Netbank. De internetbank werd gedwongen waardepapieren op basis van hypotheken terug te kopen omdat ze niet aan door de kopers gestelde minimale voorwaarden bleken te voldoen.