Huber volgt Stoiber op als leider CSU

De 61-jarige Erwin Huber is gekozen tot leider van de Beierse christen-democratische CSU. Hij volgt Edmund Stoiber (66) op, die tot erevoorzitter werd benoemd. Huber, die langzaam opklom in de plaatselijke Beierse politiek, wist dit weekeinde op het partijcongres 58 procent van de afgevaardigden achter zich te krijgen. Horst Seehofer, minister van Landbouw in het kabinet van Angela Merkel, behaalde 39 procent, de Beierse districtbestuurder Gabriele Pauli, de vrouw die begin dit jaar Stoiber dwong tot een vroegtijdig afscheid, kreeg 3 procent van de stemmen.

Stoiber was behalve partijvoorzitter ook minister-president van Beieren. Aan die dubbelfunctie komt nu een einde. De 63-jarige Günther Beckstein, die al vice-minister-president was en een conservatieve politiek voorstaat, is genomineerd voor het ambt van premier.

Voor de CSU is het belangrijk dat Huber en Beckstein goed samenwerken, anders verliest de partij het huidige machtsmonopolie in Beieren. En daarmee de relevantie in de landelijke politiek. Stoiber waarschuwde hier al voor.