Gurkha’s staan Nederlanders bij in Uruzgan

Gurkha’s komen de Nederlandse en Afghaanse militairen te hulp in de strijd tegen de Talibaan in Uruzgan. De Nepalese strijders in Britse dienst staan bekend als moedig en meedogenloos. „Wij zijn doorgewinterde vechters”, zegt een vooruitgestuurde Ghurka op de Nederlandse basis bij Tarin Kowt. „Wij vechten in de frontlinies, we doen ons werk goed en we willen onze reputatie hooghouden.”

De NAVO-stabilisatiemacht ISAF bereidt een actie voor in delen van Uruzgan waar veel Talibaan zijn, en die daarom voor de Nederlanders al maanden ontoegankelijk zijn. Zo trekken Nederlandse en Afghaanse militairen nu om de Baluchi-vallei heen als ze op weg zijn naar het district Chora, waar sinds juni bijna dagelijks gevochten wordt. „We zijn bezig daar iets aan te doen”, zei commandant van de Nederlandse troepen Nico Geerts vanochtend op BNR Nieuwsradio. Het gaat om een „bredere operatie” van ISAF-III, het onderdeel van de missie in de zuidelijke provincies.

De militairen in Uruzgan probeerden al eerder om met offensieve acties de Talibaan te verdrijven uit delen van Uruzgan. Dat had op lange termijn weinig effect: ze kwamen telkens weer terug. De Ghurka’s gaan nu proberen te doen wat de Nederlandse en Australische militairen nog niet is gelukt.

Commandant der strijdkrachten Dick Berlijn en commandanten ter plaatse hadden de NAVO al eerder gevraagd om extra troepen van andere bondgenoten om die in te zetten in Uruzgan, waar sinds enkele weken veel terrein is verloren aan de Talibaan, en waar de bevolking deels is gevlucht. Die steun kwam er niet.

Het kabinet besloot afgelopen vrijdag twee Nederlandse pelotons (tachtig man) naar Tarin Kowt te sturen, zodat troepen die ‘buiten de poort’ kunnen opereren naar Deh Rawood kunnen worden verplaatst. Nu komt er dus alsnog steun voor de Nederlanders vanuit de NAVO-gelederen.

Gurkha’s vechten sinds het begin van de negentiende eeuw mee in het Britse leger. Die samenwerking ontstond na de oorlog tussen de Gurkha’s en de Britse East India Company, die tevergeefs probeerde Nepal te annexeren. De Britten waren zo onder de indruk van de Gurkha’s dat zij hun een plaats in de Britse gelederen boden. Zo vochten zij aan het begin van de 20ste eeuw met de Britten mee toen die Afghanistan gekoloniseerd hadden. Tijdens de Falklandoorlog sloegen Argentijnse soldaten massaal op de vlucht nadat ze ’s nachts Gurkha’s hadden gehoord die één loopgraaf verder hun kapmessen aan het slijpen waren. Momenteel zijn er Gurkha’s gelegerd in de Afghaanse provincie Helmand.

Deze krant weet hoeveel Gurkha’s naar Uruzgan gaan, (het gaat om een substantieel aantal), wanneer zij komen en wat zij komen doen maar maakt dat op verzoek van Defensie uit veiligheidsoverwegingen niet openbaar.

Commentaar: pagina 9