Gurkha’s springen bij in Uruzgan

De Gurkha’s, die Nederlandse militairen in Uruzgan gaan helpen, zijn onder andere gevreesd om hun kapmes, de kukri. Foto AP A Gurkha from the 1st Batallion The Royal Gurkha Rifles at Sir John Moore Barracks in Folkestone, England, Thursday July 19, 2007. The 1RGR will be deployed to Afghanistan in autumn 2007. The MOD has announced improved pensions for Gurkhas and a review of the mechanism for increasing Gurkha pensions. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth) Associated Press

Gurkha’s komen de Nederlandse en Afghaanse militairen te hulp in de strijd tegen de Talibaan in Uruzgan. De Nepalese strijders in Britse dienst staan bekend als moedig en meedogenloos.

„Wij zijn doorgewinterde vechters”, zegt een vooruitgestuurde Ghurka op de Nederlandse basis bij Tarin Kowt. „Ghurka’s vechten in de frontlinies, doen hun werk goed en willen hun reputatie hooghouden.”

De NAVO-stabilisatiemacht ISAF bereidt een actie voor in delen van Uruzgan die vergeven zijn van de Talibaan en die daarom voor de Nederlanders al maanden ontoegankelijk zijn. Nederlandse en Afghaanse militairen trekken nu bijvoorbeeld om de Baluchi-vallei heen als ze op weg zijn naar het district Chora, waar sinds juni vrijwel dagelijks gevochten wordt. „We zijn bezig om daar iets aan te doen”, zegt commandant van de Nederlandse troepen Nico Geerts vandaag op BNR Nieuwsradio. Hij meldt dat het gaat om een „bredere operatie” van ISAF-III, het onderdeel van de missie dat verantwoordelijk is voor de zuidelijke provincies.

Commandant der strijdkrachten Dick Berlijn had de NAVO eerder gevraagd om extra troepen van andere bondgenoten in te zetten in het gebied rond Deh Rawood, waar sinds enkele weken veel terrein is verloren aan de Talibaan, en de bevolking deels is gevlucht voor de nog altijd instabiele situatie. Die steun kwam er niet. Het kabinet heeft afgelopen vrijdag besloten twee Nederlandse pelotons (tachtig man) naar Tarin Kowt te sturen, zodat troepen die ‘buiten de poort’ kunnen opereren naar Deh Rawood kunnen worden verplaatst. Nu komt er dus alsnog steun voor de Nederlanders vanuit de NAVO-gelederen.

Gurkha’s vechten sinds het begin van de negentiende eeuw mee in het Britse leger. Die samenwerking ontstond na de oorlog tussen de Gurkha’s en de Britse East India Company, die Nepal wilde annexeren maar daar niet in slaagde. De Britten waren dermate onder de indruk van de Gurkha’s dat zij hun een plaats in de Britse gelederen boden. Zo hebben zij aan het begin van de twintigste eeuw met de Britten meegevochten toen die Afghanistan gekoloniseerd hadden. Tijdens de Falklandoorlog sloegen Argentijnse soldaten massaal op de vlucht, toen ze ’s nachts Gurkha’s hoorden die één loopgraaf verder hun kapmes, de kukri, slepen. Momenteel zijn er Gurkha’s gelegerd in de Afghaanse provincie Helmand.

Deze krant weet hoeveel Gurkha’s naar Uruzgan komen (het gaat om een substantieel aantal), wat zij komen doen en wanneer zij zullen arriveren, maar maakt dat op verzoek van Defensie uit veiligheidsoverwegingen niet openbaar.

Bekijk foto’s van de Gurkha’s in Helmand via nrc.nl

    • Hanneke Chin-A-Fo