Gun brood een 2e ronde

Oud brood

Wat: oud brood

Waar: in een halflege zak

Wat moet ik ermee?

Een meerpersoons huishouden krijgt een zak brood wel leeg voor de sneetjes oud worden. Maar wie alleen is, maakt zelfs een halfje vaak net niet op tijd op. Je kunt vooruitdenken, de zak invriezen en iedere dag twee sneetjes ontdooien. Echt lekker is het alleen niet.

Dus: op zoek naar lekkere recepten voor oud brood. We hebben het hier niet over ciabatta of andere interessante buitenlandse broden, waarmee gemakkelijk croutons voor de soep te maken zijn. Voor de Hollandse volkoren boterhammen moet toch ook een oplossing te vinden zijn – buiten de eendjes.

Het aloude wentelteefje blijkt nog altijd een van de lekkerste opties. Kluts één ei met een eetlepel honing, een deciliter melk en een theelepeltje kaneel in een kom. Pak zes oude boterhammen en snijd de korstjes er af. Snijd de boterhammen in repen en haal ze door het mengsel. Bak ze in een koekepan met boter tot ze goudbruin zijn.

Origineler, en minstens zo lekker, zijn broodmuffins met kaas. Verkruimel acht oude bruine boterhammen in de keukenmachine en hak ze fijn samen met een handje walnoten. Kluts er 200 gram geraspte geitenkaas door, zout, drie gesneden bosuitjes, 2 deciliter melk en 1 deciliter olie. Meng de boel tot een gladde massa ontstaat en schenk het mengsel in muffinvormpjes. Bak ze in een half uur gaar in een voorverwarmde oven (180 graden).

Janna Laeven

Vraag jij je in de winkel ook wel eens af: „wat moet ik ermee?” Stuur je tips naar nextagenda@nrc.nl onder vermelding van ‘wat moet ik ermee’.