Geestverruimende pop met ‘Sgt.pepper-dadaïsme’

cd pop Super Furry Animals: Hey Venus! Rough Trade ****-

cd pop

Super Furry Animals: Hey Venus! Rough Trade

Groot-Brittannië heeft een rijke traditie van psychedelische popmuziek, die een tijdlang voorbehouden leek aan danceacts als de Chemical Brothers. Alleen de Super Furry Animals uit Wales bleven stug volhouden met rockmuziek waarin verruiming van de geest een rol speelt, van Sgt. Pepper-achtig dadaïsme in de teksten tot gierend uit de bocht vliegende geluidsexperimenten, zij het altijd in beknopte en melodieuze popsongs.

Zanger Gruff Rhys is het stralende middelpunt van een van de beste SFA-albums ooit. Hey Venus! bevat heerlijk onzinnige songs als het minimalistische Baby ate my eightball, een ritmisch woordspelletje dat zich ontvouwt tot een vrolijke rocker met Beach Boys-achtige vocalen. Meedoen in de race om de beste popsong aller tijden willen de Furries ook, in het wonderschone Show your hands of de autobiografische nachtmerrie Run-away die niet misstaan zou hebben op een Best Of van het Electric Light Orchestra. Het leukst zijn de nummers waarin de fantasie op hol slaat, zoals The gift that keeps giving over een mysterieus pakje in de post.