Geen absolute winnaar verkiezingen Oekraïne

De vervroegde parlementsverkiezingen die gisteren in Oekraïne zijn gehouden, hebben zoals verwacht geen absolute winnaar opgeleverd. Toen ’s avonds om tien uur plaatselijke tijd in het hele land de stembussen sloten en kort daarna de eerste – door de Verenigde Staten, Denemarken en Nederland gefinancierde – exit poll bekend werd gemaakt, bleek dat de Partij van de Regio’s van premier Viktor Janoekovitsj is geëindigd met een kleine voorsprong op het liberale Blok van Joelia Timosjenko.

Volgens de poll krijgt Janoekovitsj’ partij 35,5 procent van de stemmen. De partij van Timosjenko zou 31,5 procent hebben veroverd, terwijl Ons Oekraïne, de partij van president Viktor Joesjtsjenko het moet doen met 13,4 procent van de stemmen.

Bijna 58 procent van de 37,5 miljoen kiesgerechtigde Oekraïners is naar de stembus gegaan. De opkomst is hoger dan werd verwacht. Nog geen drie jaar na de Oranje Revolutie, die de pro-Westerse politicus Viktor Joesjtsjenko het presidentschap opleverde en diens rivaal Viktor Janoekovitsj voor een jaar op het strafbankje van de oppositie zette, is de Oekraïense politiek in een chaos ontaard. Reden daarvoor is de aanhoudende titanenstrijd tussen president Joesjtsjenko en premier Janoekovitsj. Toen hun conflict eind mei bijna op een gewapend treffen was uitgelopen, besloten ze tot vervroegde verkiezingen. Het politiek enthousiasme onder Oekraïners was toen allang opgelost in een pan hete koolsoep.

President Joesjtsjenko, die kort voor de verkiezingen een strategisch bondgenootschap sloot met Timosjenko, zei gisteren dat hij iedere uitslag zou respecteren. „Er zal geen nieuw Majdan komen”, voegde hij eraan toe. Hij verwees daarmee naar de protesten van de Oranje Revolutie in 2004 op het Majdanplein in Kiev.

Demissionair premier Janoekovitsj zei gisteren bereid te zijn een „coalitie van pragmatische krachten” te vormen, waarmee hij doelde op samenwerking met Joesjtsjenko.

President Joesjtsjenko zou nu ook met Timosjenko een coalitie kunnen vormen. Samen hebben hun partijen 44,9 procent van de zetels in het parlement. Maar voor de hand ligt eerder een meerderheidscoalitie tussen Joesjtsjenko en Janoekovitsj. Door samen te werken zou er een einde kunnen komen aan hun rivaliteit. Alleen op die manier kan Oekraïne uit het huidige politieke moeras kruipen.