Foo Fighters keren terug naar een strakkere opzet

cd pop Foo Fighters: Echoes, Silence, Patience & Grace Sony/BMG ****-

cd pop

Foo Fighters: Echoes, Silence, Patience & Grace Sony/BMG

In de schaduw van zijn vorige band Nirvana maakte Dave Grohl (toen drummer, nu zanger/gitarist) een succes van zijn groep Foo Fighters. De recente triomf op Live Earth onderstreepte nog eens wat een natuurtalent Grohl is, als sympathiek stadionrocker die een brug slaat tussen geloofwaardige hardrock en sterke popmelodieën.

Na het topzware dubbelalbum In Your Honour keren de Foo Fighters op hun zesde cd Echoes, Silence, Patience & Grace terug naar een strakkere opzet, meer dan ooit berustend op de dynamiek van zachte passages die exploderen in harde gitaarrock met rauwe vocalen.

Come alive bijvoorbeeld is het beste schreeuwnummer dat Metallica nooit maakte. Grohl neemt makkelijk gas terug, in het tedere Statues of het flamenco-achtige Ballad of the Beaconsfield miners waarin hij het heft uit handen geeft aan de briljante gastgitariste Kaki King.

Echoes, Silence, Patience & Grace van de Foo Fighters heeft een mooie spanningsboog, inclusief een rustige finale als opmaat voor nieuw live-vuurwerk.