EU: Qualcomm misbruikt positie

De Europese Commissie verdenkt de Amerikaanse chipmaker Qualcomm van misbruik van zijn machtspositie. Eurocommissaris Kroes (Mededinging) begint een formele procedure tegen het bedrijf.

Dat maakte de Europese Commissie vanochtend bekend. De aankondiging komt kort na de overwinning van de Commissie in de zaak-Microsoft, waarin de rechter bepaalde dat Brussel Microsoft terecht had bestraft voor misbruik van zijn monopoliepositie. Marktkenners verwachtten na die overwinning dat Kroes met hernieuwd zelfvertrouwen andere bedrijven op machtsmisbruik zou aanpakken en dat Qualcomm een van de mogelijke doelwitten was.

Qualcomm is de houder van patenten rond de technologie cdma, de standaard voor mobiele telefonie in de VS die vergelijkbaar is met gsm. Producenten van mobieltjes hebben bij de Commissie geklaagd dat Qualcomm selectief en onredelijk is in het verlenen van licenties op de nieuwe, verwante technologie wcdma. Daardoor kunnen zij hun producten daar niet goed aan aanpassen. Bij Microsoft bepaalde de rechter dat de Commissie terecht had geëist dat het bedrijf andere bedrijven gelegenheid geeft hun producten te laten aansluiten op het Windows-systeem.