een weekeinde vol voetbal

Koploper Ajax kan voorlopig niet over Albert Luque beschikken. De Spanjaard verrekte gisteren tijdens de door zijn club gewonnen thuiswedstrijd tegen VVV (6-1) zijn lies. Luque, die twee keer scoorde, mist onder meer de return in de UEFA-beker tegen Dinamo Zagreb.

Ajax voert na zes duels met 16 punten en 24 treffers de ranglijst van de eredivisie aan. Trainer Henk ten Cate snapt daarom niet waarom zijn ploeg zoveel kritiek krijgt. „Natuurlijk kan het veel beter. Maar hoe slecht zijn die andere ploegen dan wel niet”, vroeg de oefenmeester zich af. „We hebben nog geen twee wedstrijden met dezelfde ploeg kunnen spelen. Ik heb op dit moment geloof ik negen geblesseerde spelers. Ik word een beetje moe van al die kritiek in de media.”

Ook de nieuwe topscorer Roy Makaay van Feyenoord moet zich af en toe enige kritiek laten welgevallen. Na de thuiszege zaterdagavond op Heerenveen (2-0, met de vijfde competitietreffer van Makaay) legde coach Bert van Marwijk uit waarom hij tijdens de wedstrijd zijn aanvalsleider af en toe tot de orde riep. „Hij weet zelf ook wel wat er dan aan de hand is”, lichtte de trainer van Feyenoord toe. „Op bepaalde momenten heeft de ploeg hem nodig als aanspeelpunt. Dan moet hij even een balvaste spits zijn. Dat kan hij wel degelijk, maar soms wil Roy het even iets te mooi doen.”

Waarom begon Afonso Alves bij Heerenveen niet in het Friese basisteam? ‘Iedereen’ wilde dat na afloop weten, maar coach Gertjan Verbeek weigerde op die prangende vraag een duidelijk en afdoend antwoord te geven. Niemand wist waarom de doorgaans zo uitgesproken trainer zo zwijgzaam bleef over zijn Zuid-Amerikaanse probleemkind. „Ik ga hier geen verantwoording afleggen,” sprak Verbeek korzelig. Ook na lang aandringen wilde Verbeek geen uitleg geven over de rol als wisselspeler voor Alves, die na de rust voor aanzienlijke dreiging bij Heerenveen zorgde. „Ik heb in overleg met mijn technische staf naar eer en geweten een besluit genomen. Dit naar aanleiding van een gesprek met hem waarover ik geen mededelingen doe.”

Als trainer van de nummer zestien van de eredivisie zal Mario Been de komende dagen zijn contract bij NEC met twee jaar verlengen. Zijn ploeg klom gisteren door de overwinning (1-0) op Willem II één plaats op de ranglijst, passeerde VVV Venlo en heeft ook Excelsior onder zich. Vorige week schakelde NEC in Enschede FC Twente uit voor de beker.

Coach Frank Rijkaard heeft FC Barcelona ook zonder de inbreng van Ronaldino aardig aan het draaien in de Primera Divison. De Catalaanse topclub won zaterdag in Valencia moeiteloos met 4-1 van Levante. De Franse aanwinst Thierry Henry nam het voortouw. De bij Arsenal losgeweekte spits scoorde driemaal. De Argentijn Lionel Messi maakte de andere treffer.

Sevilla verloor opnieuw. De winnaar van de UEFA Cup ging bij Real Zaragoza met 2-0 onderuit.

Arsenal is ook na zeven competitiewedstrijden nog ongeslagen in de Engelse competitie. De Londenaren wonnen zaterdag dankzij een doelpunt van de Nederlander Robin van Persie met 1-0 bij West Ham United. Alleen Blackburn Rovers maakte het elftal van trainer Arsène Wenger tot dusverre punten afhandig (1-1). Manchester United, Manchester City en Liverpool verloren de koploper niet uit het oog. Chelsea deed dat wel. De Londenaren kwamen zaterdag in de competitie voor de vierde achtereenvolgende keer niet tot winst. Fulham hield stand op Stamford Bridge: 0-0. De Ivoriaanse aanvaller Didier Drogba kreeg een kwartier voor tijd een rode kaart.

AS Roma raakte in de Italiaanse Serie A de koppositie kwijt. Inter, dat vooraf net als de Romeinen elf punten had, was in de onderlinge confrontatie met 1-4 te sterk.

Fiorentina is klaar voor FC Groningen. De Italiaanse club won in de Serie A uit bij Livorno met 3-0 en bezet nu, nog altijd ongeslagen, de tweede plaats, op twee punten van Internazionale, dinsdag tegenstander van PSV in de Champions League.

Zenit Sint Petersburg, de Russische club van trainer Dick Advocaat, blijft winnen. De koploper versloeg CSKA Moskou, tegenstander van PSV in de Champions League, met 2-1. Met nog vijf wedstrijden te spelen heeft Zenit drie punten voorsprong op Spartak Moskou.