Een trotse Italiaan haalt zijn gram

Woedend kwam wereldkampioen Paolo Bettini aan de start, nog altijd woedend prolongeerde de Italiaan bijna zeven uur later zijn titel. Want zijn imago blijft beschadigd.

Paolo Bettini ondergaat de huldiging, nadat hij hevig geëmotioneerd het Italiaanse volkslied heeft meegezongen. Foto Reuters Paolo Bettini of Italy reacts during the medal ceremony after winning the gold medal in the men's elite road race over 267,4 km at the UCI Road Cycling World Championships in Stuttgart September 30, 2007. REUTERS/Alex Grimm (GERMANY) REUTERS

Nooit eerder vierde een wereldkampioen zijn titel zoals Paolo Bettini, met een denkbeeldig schot op de boze buitenwereld. Als het aan de organisatie had gelegen, zou de 33-jarige Italiaanse renner niet eens aan het WK in Stuttgart hebben mogen meedoen. De wereldkampioen van vorig jaar liet zich niet opzij zetten en was opnieuw de sterkste man in de wedstrijd. Hij versloeg in de eindsprint van een groep van vijf de Rus Aleksandr Kolobnev (2de) en de Duitser Stefan Schumacher (3de). Thomas Dekker, elfde, was de beste Nederlander. Michael Boogerd nam na veertien WK’s afscheid met een twaalfde plaats.

„Veel mensen hebben de afgelopen week op mij geschoten”, verklaarde Bettini. „Nu heb ik teruggeschoten. Als iemand denkt dat het voor hem of haar bedoeld was, dan zal dat niet voor niets zijn. Ik wil wel zeggen dat het niet tegen Pat McQuaid (voorzitter van de internationale wielerunie UCI, red.) was gericht of tegen mensen uit de wielersport. Het was een instinctieve actie tegen mensen die dingen hebben gezegd, die niets van wielrennen weten en nu om andere redenen gebruik proberen te maken van de situatie.”

Tot in de rechtszaal toe probeerde de WK-organisatie Bettini deelname aan het WK te ontzeggen. De Duitse televisiezender ZDF kwam met een tot nu toe onbevestigd bericht dat de wereldkampioen dope zou hebben verstrekt aan de Duitse renner Patrik Sinkewitz, die tijdens de Tour de France positief werd verklaard. De organisatie vond het onverteerbaar dat Bettini de ethische verklaring tegen doping van de UCI niet heeft ondertekend. Een dag voor de wereldtitelstrijd maakte de advocaat van de renner bekend dat gerechtelijke stappen zullen volgen tegen de WK-organisatoren, de stad Stuttgart en ZDF. „Ik laat door niemand mijn carrière, mijn persoonlijkheid en al de opofferingen die ik me jarenlang heb getroost door het slijk halen”, zei hij gisteren. „Als ze iets tegen me kunnen bewijzen: laat het zien. Als ze dat niet kunnen, moeten ze betalen. Mijn imago is beschadigd.”

Beter dan in welke eventuele rechtszaak poetste Bettini op het slopende parcours in Stuttgart zijn imago op met een ijzersterke wedstrijd. Alles had de renner van de Belgische ploeg Quickstep al gewonnen: olympisch goud, wereldtitel, grote klassiekers, wereldbeker en etappes in de Tour de France. „Waar vindt een atleet de motivatie om nog eens het beste uit zichzelf te halen”, stelde hij zichzelf een vraag die hij direct beantwoordde. „De motivatie kwam deze week, door alles wat er gebeurde.”

Behalve Bettini lag in de week voor het WK ook zijn landgenoot Danilo Di Luca onder vuur. De winnaar van de Giro mocht niet starten omdat het Italiaans olympisch comité besloot drie dagen vóór de race een dopingonderzoek tegen hem te starten. Hoe groot de onderlinge rivaliteit ook is, de bij de ploeg gebleven Di Luca rende meteen na afloop schreeuwend van vreugde op Bettini af. Een dag eerder verwees de winnares bij de vrouwen, Marta Bastianelli, al naar de saamhorigheid die na de incidenten in de Italiaanse ploeg was ontstaan. „Italianen zijn trotse mensen”, legde Bettini bijna Cruijffiaans uit. „In moeilijke tijden kunnen we druk van buitenaf omdraaien in ons voordeel. Het geeft ons moed om te vechten en ons hoogste niveau te halen.”

Tussen zijn mentaal sterke landgenoten toonde Bettini zich weer de primus inter pares. Vorig jaar won hij de Ronde van Lombardije, een paar dagen nadat zijn oudere broer Sauro was omgekomen bij een auto-ongeluk. Toen haalde hij extra kracht uit verdriet, nu uit woede. Ondanks alle emoties deed hij tijdens de koers precies het goede, zoals alleen de allergrootsten kunnen.

De Italiaanse ploeg domineerde de boeiende koers vrijwel volledig. In de eerste twee ontsnappingen, waarin ook de Nederlandse belofte Robert Gesink zat, was de formatie van coach Franco Ballerini goed vertegenwoordigd. Het achtervolgende werk werd grotendeels opgeknapt door de Nederlandse routiniers Koos Moerenhout en Maarten den Bakker. Twee ronden voor het einde maakte Bettini met zijn wijsvinger al een zege-gebaar naar zijn vrouw Laura op de tribune. Iets dergelijks deed hij vorig jaar in Lombardije.

Net als op het WK van 2006 in Salzburg werd de finale geopend door de Italiaan Davide Rebellin. In de laatste ronde ging Michael Boogerd aan op de steile klim van de Herdweg. Het was de aanzet tot een vlucht van vijftien renners, met ook de Nederlanders Karsten Kroon en Thomas Dekker. Op de Birkenkopf plaatste Bettini een aanval, die leidde tot een kopgroep van vijf. In de eindsprint was de getergde Italiaan sneller dan Kolobnev en Schumacher. Bij de huldiging werd hij uitgefloten door een deel van het Duitse publiek. De meeste wielerliefhebbers waren wel blij met de winnaar. „Veni, vidi, vici”, zei UCI-voorzitter McQuaid. „Wie een race kan winnen onder deze druk is een klasserenner.”