Een ontmoeting in Pyongyang, Kinderboekenweek én Leidens Ontzet

1 Als het allemaal doorgaat, ontmoeten dinsdag de leiders van Noord-Korea en Zuid-Korea elkaar in Pyongyang. De Zuid-Koreaanse president Roh Moo-hyun zal de zwaarbewaakte grens over wandelen. Een ‘historisch en ontroerend moment’, verwacht men in Zuid-Korea. Slechts één keer eerder bezocht een Zuid-Koreaanse president Noord-Korea, in 2000. Maar toen nam de Zuid-Koreaanse president het vliegtuig naar Pyongyang.

2 Net als de ‘echte’ Boekenweek begint de Kinderboekenweek dinsdagavond met een Kinderboekenbal. Er is een Groot Griffeldiner, waarbij de Gouden Griffel, de Zilveren Griffels en (voor de eerste keer) de Poëziegriffel worden uitgereikt. Het thema van de Kinderboekenweek 2007 is Sub Rosa, boeken vol geheimen. Het Kinderboekenweekgeschenk is van Lydia Rood en heet Kaloeha Dzong.

3En wat gaat Geert Wilders zeggen/schrijven/doen deze week? Zeker is dat hij vandaag bij de presentatie is van het boek De immigratieramp van Nederland, geschreven door PVV-fractiemedewerker Sietse Fritsma. De Telegraaf van afgelopen zaterdag had voor een voorpublicatie alvast een hele pagina gereserveerd. Eerste zin: „Uit een schokkend boek blijkt hoe ons land al tientallen jaren de deur wagenwijd openzet voor gelukszoekers en profiteurs.” Wilders gaat van de gelegenheid gebruik maken door tegelijk met het boek zijn ‘Initiatiefnota Immigratie’ te presenteren. En daar kan hij dan weer uit citeren tijdens de twee debatten die de Tweede Kamer deze week houdt over asielzoekers. Overigens passeerde Wilders (24 zetels) de PvdA (21) dit weekeinde in de peilingen van Maurice de Hond.

Verder deze week, niet vergeten:

Vandaag begint behalve de Nationale Onderwijsweek óók de Commissie Parlementair Onderzoek Onderwijsvernieuwingen met het houden van regionale bijeenkomsten. Tweede Kamerleden willen horen hoe leraren zélf denken over basisvorming, tweede fase en vmbo.

Dinsdag beginnen de Olympische Spelen voor sporters met een verstandelijke handicap.

Woensdag presenteert ‘Strijder tegen corruptie, drugshandel en slecht onderwijs op Curaçao’ Jacob Gelt Dekker in Den Haag een boek over zichzelf, Persona non Grata.

Ook verschijnt „na jaren van discussie”, aldus uitgeverij Just Publishers, het boek Woensdag Gehaktdag van Richard Klinkhamer.

En natuurlijk Leidens Ontzet ( 3 oktober 1574).

Donderdag Werelddierendag. Ook wordt dan ‘50 jaar Ruimtevaart’ gevierd. Op 4 oktober 1957, 20.28 uur Nederlandse tijd, werd de eerste Spoetnik gelanceerd.

En vrijdag beginnen alweer de Week van de Democratie, de Nederlandse Dansweek en het Seventies Weekend. Zaterdag is het Europese Vogelteldag.

Samenstelling: Gretha Pama