Dag zomer, hallo herfst

Zo langzamerhand zal ik er toch aan moeten geloven. Vorige week maakte ik nog een schaal vol melanzane alla Parmigiana – een ovenschotel van laagjes aubergine met tomatensaus, mozzarella en Parmezaanse kaas, een van mijn favoriete nazomergerechten.

Maar daar kom ik hier in de krant niet meer mee weg. Al eind augustus begon op mijn weblog de roep om herfstige recepten. Jullie willen paddestoelen en pompoenen zien, peren, noten, kastanjes, wild. Jullie willen recepten voor draadjesvlees, hachee en appeltaart. Kortom, nu jullie het te koud vinden om in de tuin te zitten, willen jullie een huis dat ruikt naar gezelligheid.

Akkoord. De ramen en deuren moeten toch een keer dicht, de open haard mag wel weer eens aan en de rode wijn ontkurkt. Maar gun mij vandaag nog een laatste stuiptrekking, een waardig afscheid van de zomer. Mits het niet regent, kun je met een dikke trui aan ook in deze tijd van het jaar nog best buiten eten. Zeker wanneer je je met zijn allen rond een smeulend vuurtje schaart. Groen kratje erbij, vrolijk kijken en het lijkt net een bierreclame.

Ik beloof het: morgen begint de herfst.

In onderstaand recept stoom je oesters door ze tussen twee lagen vochtig zeewier op de barbecue te leggen. De bruine slierten zeewier die in het mandje zitten waarin je de oesters koopt, zijn ideaal hiervoor. Ze heten klappers, vanwege de blaasjes die je kunt laten ‘klappen’. Je hebt er redelijk wat van nodig, dus het kan geen kwaad de visboer om wat extra te vragen.

Het is niet de bedoeling dat de oesters door en door gaar worden. Het zeewier werkt als isolatiemateriaal tegen te veel directe hitte. De oesters blijven rauw, maar krijgen een rokerig smaakje. Voordeel van deze manier van oesters bereiden is ook dat je ze niet met een oestermes hoeft open te kraken (dat scheelt allicht bloederige scenario’s); ze gaan vanzelf open door de hete, vochtige rook.

Voor 4 personen:

twee dozijn oesters

citroenen, in parten gesneden

een paar flinke handenvol zeewier (klappers)

Maak de barbecue een half uur van tevoren aan. Spoel het zeewier onder stromend koud water af en laat het uitlekken. Leg, wanneer er geen vlammen meer zijn, en de kooltjes flink gloeien, een niet te dikke laag zeewier op het rooster van de barbecue. Leg de oesters hierop, met de bolle kant onder. Dek af met een tweede laag zeewier.

Laat de oesters ongeveer 10 minuten tussen het rokende zeewier liggen. Trek ze met je handen open, of, als dat niet lukt, gebruik alsnog een oestermesje.

Laat het grootste deel van het vocht eruit lopen, snijd de oester los en bedruppel deze royaal met citroensap. Eet de oesters warm en drink er een (bok)biertje bij.

Heb jij zin in de herfstige keuken? Praat erover mee en deel je recepten op www.nrc.nl/kokenetc