Critici bekronen regisseur Van Hove

Vlaamse regisseur Ivo van Hove van Toneelgroep Amsterdam heeft de Prijs van de Kritiek gekregen. Dat heeft de Kring van Nederlandse Theatercritici vanochtend bekendgemaakt.

Van Hove krijgt de prijs in het bijzonder voor zijn Romeinse Tragedies, waarin hij drie historische stukken van Shakespeare (Coriolanus, Julius Caesar en Antonius en Cleopatra) aan elkaar smeedt en plaatst in een modern mediacentrum vol video’s. Het juryrapport: „Een grootse opvoering waarin allerlei verworvenheden van vorige producties perfect samenvallen. Deze theatermarathon onderstreept zijn grote inventiviteit op het gebied van theatervormgeving, daarbij gesteund door zijn vaste scenograaf Jan Versweyveld.” In het algemeen krijgt Van Hove de prijs voor de wijze waarop hij van Toneelgroep Amsterdam in zes jaar tijd een toonaangevend gezelschap heeft gemaakt. Ook roemt de jury zijn buitenlandse regies, met name die van Wagners opera-vierluik Der Ring des Nibelungen voor de Vlaamse Opera.

Ivo van Hove (1958) begon zijn carrière als toneelregisseur in 1981 met producties van eigen hand (Ziektekiemen, Geruchten, Wilde Heren). Hij was achtereenvolgens artistiek leider van AKT, Akt-Vertikaal en De Tijd, en directeur van Het Zuidelijk Toneel, het Holland Festival en van Toneelgroep Amsterdam. De Prijs van de Kritiek wordt sinds 1967 jaarlijks uitgeloofd door Nederlandse theatercritici. Eerdere winnaars zijn Theo Maassen, Johan Simons, Krisztina de Châtel en Pierre Audi.