Correa eist zege op in Ecuador

De Ecuadoriaanse president Rafael Correa heeft vannacht de overwinning opgeëist bij de gisteren gehouden verkiezingen voor een grondwetgevende assemblee. Correa beriep zich op een steekproef van de onafhankelijke burgergroep Participación Ciudadana. Daaruit bleek dat zijn regeringsblok Acuerdo País zeker 71 van de 130 afgevaardigden mag leveren.

Deze absolute meerderheid zou de linkse Correa de macht geven de grondwet naar eigen inzicht te redigeren. Hij zal geen compromissen hoeven sluiten met opponenten als ex-president Lucio Gutierrez en diens partij Sociedad Patriótica noch met de rechts-populistische bananenmagnaat Álvaro Noboa.

In zijn toespraak zei Correa gisteren „met alle sectoren van de maatschappij” de dialoog aan te gaan, behalve met „diegenen zonder patriottische zin” of zij die „privé- of zakenbelangen verdedigen”. Hij beloofde „geen totalitair regime” of „buitenlandse model” door te voeren.

De oppositie verdenkt Correa ervan de Venezolaanse president Chávez te willen imiteren. Diens links-nationalistische ‘Bolivariaanse’ revolutie kwam pas echt goed op gang na een grondwetswijziging, in 1999.

De komende maanden moeten uitwijzen hoe de oppositie in het Congres zich tegenover de assemblee opstelt. Correa werd begin dit jaar tot president gekozen. Hij noemde het Congres „riool van corruptie”. Hij verzet zich tegen wat hij noemt de ‘partidocracia’, een ‘partijendictatuur’ die alleen de belangen van de oligarchie zou verdedigen. Het vertrouwen van de Ecuadorianen in de volksvertegenwoordigers is nihil.

Correa is niet met een eigen partij vertegenwoordigd in het Congres en de afgelopen maanden leidden confrontaties met de volksvertegenwoordigers regelmatig tot constitutionele crises. Vorige week zei Correa in een interview dat het aan de assemblee is om te beslissen of zolang als ze vergadert het Congres ontbonden moet worden.

De afgevaardigden nemen eind deze maand hun intrek in Montecristi, waar nationale held Eloy Alfaro geboren werd. Ze krijgen 180 dagen om de nieuwe grondwetstekst op te stellen, die daarna per referendum wordt voorgelegd aan de bevolking. (AFP, AP)