Claim tegen ‘bierkartel’

Koninklijk Horeca Nederland is van plan een claim in te dienen tegen de bierbrouwers Heineken, Grolsch en Bavaria. Dit is het gevolg van de boete die de Europese Commissie begin dit jaar aan het zogeheten ‘bierkartel’ heeft opgelegd.

De komende maanden zoekt de organisatie van horecabedrijven uit hoe hoog de schadeclaim uitpakt. Kort na de uitspraak van eurocommissaris Kroes (Mededinging) zei Koninklijk Horeca te willen wachten op de uitspraak in hoger beroep van het Europees Hof. Alle drie brouwers zijn inmiddels in hoger beroep gegaan.

Nader onderzoek van Koninklijk Horeca leerde dat het juridisch mogelijk is om al een claim in te dienen voordat het Europees Gerechtshof een uitspraak doet. De branchevereniging reageert hiermee op uitspraken van Kroes, die indertijd de horeca opriep de schade te verhalen.

Een aantal deskundigen bekijkt in opdracht van Koninklijk Horeca hoe hoog de schade is voor de horecaondernemers. De bierbrouwers zouden jarenlang te hoge prijzen hebben berekend aan cafés en restaurants. De Europese Commissie onderzocht de periode 1996-1999 en kwam tot de conclusie dat het ging om een kartel.

De Belgische brouwer Inbev (Dommelsch, Jupiler) ging vrijuit omdat de brouwer meewerkte aan het onderzoek van Kroes.