Chocoladetaart met karamel

Deeg:250 gram bloem, zout125 gram basterdsuiker150 gram boter1 ei (M)Karamel:150 gram gepelde hazelnoten50 gram boter75 milliliter slagroom100 gram lichtbruine of gele basterdsuikerChocoladelaag:200 milliliter slagroom200 gram pure chocolade

De taart heeft drie componenten: deeg, karamel, chocola. U heeft ook bakpapier, gedroogde peulvruchten en plasticfolie nodig.

Doe de bloem en suiker met wat zout in een kom of keukenmachine. Snijd de boter in blokjes. Klop het ei los in een kopje, bewaar er twee eetlepels van en doe de rest met de boter bij de bloem. Kneed of meng het deeg snel, maak er een bal van en druk die op een vel folie met beide handen plat tot een cirkel van 3 centimeter dik. Laat het deeg onder folie minstens 30 minuten opstijven in de koelkast. Vet een platte (quiche)vorm – doorsnee 28 centimeter – of een vorm met een losse bodem in. Druk het deeg uit over de bodem en wanden van de vorm. (Alternatief: rol het uit tussen twee vellen folie, haal het bovenste weg, leg de plak omgedraaid in de vorm en neem het andere vel weg.) Het deeg breekt snel, maar valt makkelijk te plakken. Zet de vorm 10 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg een vel bakpapier op het deeg en hierop peulvruchten (een baktruc). Bak de taart 20 minuten. Haal voorzichtig bakpapier en peulvruchten weg en bestrijk het deeg met het bewaarde ei. Bak de taart nog 5 minuten. Rooster de noten in een droge pan lichtbruin. Laat ze op keukenpapier afkoelen en hak ze grof. Smelt 50 gram boter in een sauspan, doe er room en suiker bij, breng dit aan de kook. Laat het mengsel op laag vuur 8 minuten karameliseren. Roer van het vuur af de notenkorrels erdoor. Laat de karamel afkoelen, maar niet hard worden. Verdeel de karamel over de deegbodem en zet de vorm in de koelkast. Verwarm in een pan de room met brokjes chocolade. De room mag niet koken; zet eventueel het vuur uit. Steeds roeren tot de chocolade gesmolten is. Laat de saus in een kom afkoelen tot lauwwarm. Roer regelmatig. Verdeel de saus over de karamel. De taart gaat dan nog een uur de koelkast in. Serveren in kleine punten.

Annelène van Eijndhoven

Morgen: eendenborst met pruimensaus